Dubbelspel
Dubbelspel

Dubbelspel

Een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, en een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig. De volledige roman, voorgelezen door Manoushka Breeveld.

Auteur

Frank Martinus Arion

Spreker

Manoushka Zeegelaar Breeveld

Speelduur

11 uur 56 min

€ 9,99

Beschrijving

Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tengenstanders te hebben.

Het luisterboek laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een verhaal met verschillende niveaus: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.

Dit luisterboek werd voorgelezen door actrice, zangeres en schrijfster Manoushka Breeveld. De opname is gemaakt door Radio Nederland Wereldomroep.

Details

Imprint

De Bezige Bij

Uitgever

Bezige Bij b.v., Uitgeverij De

Publicatiedatum

6 juni 2009

ISBN

9789023428565

Taal

Nederlands

Speelduur

11 uur 56 min

Bestandsgrootte

496 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Frank Martinus Arion (1936-2015) werd geboren op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte, sinds 1981 woonde hij weer op zijn geboorte-eiland waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie en essays.

In Dubbelspel (zowel als gesproken boek als hoorspel beschikbaar), zijn veelgeprezen en klassieke debuutroman uit 1973, is winnen of verliezen een zaak van leven en dood, die wordt gesymboliseerd door het dominospel dat de vier personages spelen. Het einde weerspiegelt de toekomstvisie van de auteur: de winnaars gaan zich wijden aan de sociale en politieke verbetering van hun eiland Curaçao. Het boek, dat al eerder de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs werd toegekend, is in 2006 uitverkoren voor de actie 'Nederland leest' van de CPNB, waarmee Arion een publiek van meer dan 700.000 lezers aan zich wist te binden. Door het hele land was Arion te gast op diverse programma's wara over zijn boek werd gediscussieerd.

In de decennia na Dubbelspel publiceerde hij de romans Afscheid van de koningin (1975), Nobele wilden (1978) en De laatste vrijheid (1995), die samen opnieuw werden uitgegeven als Drie romans (2006). Alle drie worden ze gekenmerkt door een sociaal en politiek engagement, dat met de jaren actueel is gebleven. Het verband tussen de gijzelingen en kapingen in de jaren zeventig en nu is snel gelegd. Arion toont zich een gedreven en meeslepend verteller, die zich expliciet uitspreekt tegen zaken als racisme, onderdrukking en globalisering. De vrijheid waarnaar hij zoekt moet worden veroverd op politiek, economisch, cultureel en persoonlijk gebied.

In 2001 publiceerde Arion de verhalenbundel De eeuwige hond, en in het voorjaar van 2006 keerde Arion terug met De deserteurs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar over een vriendschap tussen vier mannen met geheel andere achtergronden die in het Amerika van de achttiende eeuw ten strijde trekken tegen de slavernij.

Meer spreker Manoushka Zeegelaar Breeveld Bekijk alles

Leven met de maan

Leven met de maan

Yasmin Boland

€ 15,00