Luistervoorbeeld

Ilias

Wrok in Troje
Auteur Homeros
Voorlezer Patrick Lateur
Speelduur 19u 8m 38s
€ 24,99

Beschrijving

De Ilias beschrijft een episode uit het laatste jaar van het beleg van Troje. De Griekse troepen staan er niet goed voor: Achilles, hun grootste held, heeft zich na een twist met Agamemnon teruggetrokken uit de strijd. Wanneer zijn dierbare vriend Patroklos omkomt, sluit hij zich weer aan bij het leger, neemt hij wraak voor de dood van zijn strijdmakker en geeft hij uiteindelijk ook Hektors lijk terug aan zijn vader Priamos. Op de achtergrond van al dit strijdgewoel zijn er natuurlijk de goden, die hun machtsspel op de Olympos maar al te graag verbeeld zien door stervelingen die in Troje gevechten op leven en dood leveren.

De wrok van Achilles, het afscheid van Hektor en Andromache, de dood van Patroklos, het gesprek tussen Priamos en Achilles: de prachtige, metrische vertaling van Patrick Lateur wekt deze beroemde passages weergaloos tot leven.

Inhoud
Zang 1: De wrok van Achilles
Zang 2: De droom van Agamemnon
Zang 3: Duel tussen Menelaos en Paris
Zang 4: Het verdrag geschonden
Zang 5: Heldendaden van Diomedes
Zang 6: Hektor in Troje
Zang 7: Tweegevecht tussen Hektor en Aias
Zang 8: De Trojanen bij de wal
Zang 9: Een gezantschap bij Achilles
Zang 10: De nachtelijke expeditie van Diomedes en Odysseus
Zang 11: Heldendaden van Agamemnon
Zang 12: De bestorming van de wal
Zang 13: De strijd bij de schepen
Zang 14: Zeus door Hera verschalkt
Zang 15: De strijd om de schepen
Zang 16: Patroklos sneuvelt
Zang 17: De strijd om Patroklos' lijk
Zang 18: Achilles' nieuwe wapens
Zang 19: Achilles en Agamemnon verzoend
Zang 20: Godengevecht
Zang 21: De strijd bij de rivier
Zang 22: De dood van Hektor
Zang 23: Lijk spelen voor Patroklos
Zang 24: Het einde van de wrok

Details

ImprintAtheneum-Polak & Van Gennep
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 14 april 2017
ISBN 9789025303594
Taal Nederlands
Speelduur 19u 8m 38s
Bestandsgrootte 1054 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Wie deze meeslepende Ilias ter hand neemt, blijft doorlezen. *****' (de Volkskrant)

'De nieuwe Ilias van Patrick Lateur is er één die haar magistrale origineel waardig is, en dat is een prestatie. De toon is objectief en doorzichtig, en zelden of nooit hoor je de vertaler aan hetwerk. De tekst zuigt je zijn universum binnen. Lateurs woordkeus, maar ook zijn keuze van metrum, is subliem.' (NRC Handelsblad)

'Sublieme nieuwe vertaling... Het huzarenstukje van vertaler Patrick Lateur houdt de Ilias vast nog generaties lang springlevend... Hoed af voor deze prestatie. ****' (De Standaard)

Over de auteur
Photo Homeros
Homeros

Homerus (Grieks Homèros), de eerste nationale dichter van de Grieken, in de oudheid ook wel kortweg de Dichter genoemd. Over zijn persoon is vrijwel niets met zekerheid bekend. Al in de klassieke oudheid was hij een ‘sage-gestalte’, als zodanig wordt hij behandeld in een volksboek van de historicus Herodotus. Het enige ‘vaststaande’ feit dat over Homerus bekend is, is dat hij blind was, maar gezien de uitvoerige beschrijvingen van omgeving, kleding en weersgesteldheid in bijvoorbeeld de Ilias kan die blindheid óók een mystificatie zijn. Hij zou rond 800 v.Chr. in Klein-Azië gewoond en geschreven hebben. Ter illustratie van zijn beroemdheid: maar liefst zeven steden beroemden zich op de eer van zijn geboorte.

Op naam van Homerus staan de twee grootste epische gedichten van de wereldliteratuur: de Ilias en de Odyssee. Evenals bijvoorbeeld Shakespeare is de persoon van Homerus al eeuwenlang onderwerp van studie: beide gedichten zouden onmogelijk door één persoon geconcipieerd kunnen zijn. Homerus’ werken zijn van niet te overschatten invloed geweest op talloze literaire werken in de gehele wereld en hebben ook verder als inspiratiebron gediend voor onnoemelijk veel kunstwerken van uiteenlopende aard.

De Ilias vertelt het verhaal van de beroemdste oorlog uit de Griekse mythologie. We lezen over de laatste dagen van de lange strijd om de stad Troje, die al tien jaar lang zonder succes belegerd wordt door de Grieken. Het is een dramatisch epos waarin de gevechten dienen als achtergrond voor het thema: de wrok van de held Achilles en zijn keuze tussen leven en roem.

De Odyssee zou wel eens het meest gelezen gedicht aller tijden kunnen zijn. Zelfs wie het nooit in zijn geheel gelezen heeft, kent wel een van de fantastische avonturen van de listige Odysseus, de gekwelde en door het lot getarte Griekse held die na de val van Troje jaren moest rondzwerven voor hij zijn vrouw, zoon en vaderland zou terugzien. Het gedicht is zo beroemd dat het spreekwoordelijk geworden is: een lange, moeizame tocht (fysiek of mentaal) wordt algemeen aangeduid als een ‘odyssee’.

Toon aanbod