Luistervoorbeeld

Ilias

Wrok in Troje
Auteur Homeros
Spreker Patrick Lateur
VertalerPatrick Lateur
Speelduur 19u 10m 52s
€ 22,99

Beschrijving

De Ilias beschrijft een episode uit het laatste jaar van het beleg van Troje. De Griekse troepen staan er niet goed voor: Achilles, hun grootste held, heeft zich na een twist met Agamemnon teruggetrokken uit de strijd. Wanneer zijn dierbare vriend Patroklos omkomt, sluit hij zich weer aan bij het leger, neemt hij wraak voor de dood van zijn strijdmakker en geeft hij uiteindelijk ook Hektors lijk terug aan zijn vader Priamos. Op de achtergrond van al dit strijdgewoel zijn er natuurlijk de goden, die hun machtsspel op de Olympos maar al te graag verbeeld zien door stervelingen die in Troje gevechten op leven en dood leveren. Een epos vol oorlog en heldenmoed, eerzucht en wraak, vriendschap en liefde. De wrok van Achilles, het afscheid van Hektor en Andromache, de dood van Patroklos, het gesprek tussen Priamos en Achilles: de prachtige, metrische vertaling van Patrick Lateur wekt deze beroemde passages weergaloos tot leven.

Details

ImprintAthenaeum - Polak & van Gennep
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 1 april 2020
ISBN 9789025312589
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 19u 10m 52s
Bestandsgrootte 1054 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Homeros

Homerus (Grieks Homèros), de eerste nationale dichter van de Grieken, in de oudheid ook wel kortweg de Dichter genoemd. Over zijn persoon is vrijwel niets met zekerheid bekend. Al in de klassieke oudheid was hij een ‘sage-gestalte’, als zodanig wordt hij behandeld in een volksboek van de historicus Herodotus. Het enige ‘vaststaande’ feit dat over Homerus bekend is, is dat hij blind was, maar gezien de uitvoerige beschrijvingen van omgeving, kleding en weersgesteldheid in bijvoorbeeld de Ilias kan die blindheid óók een mystificatie zijn. Hij zou rond 800 v.Chr. in Klein-Azië gewoond en geschreven hebben. Ter illustratie van zijn beroemdheid: maar liefst zeven steden beroemden zich op de eer van zijn geboorte.

Op naam van Homerus staan de twee grootste epische gedichten van de wereldliteratuur: de Ilias en de Odyssee. Evenals bijvoorbeeld Shakespeare is de persoon van Homerus al eeuwenlang onderwerp van studie: beide gedichten zouden onmogelijk door één persoon geconcipieerd kunnen zijn. Homerus’ werken zijn van niet te overschatten invloed geweest op talloze literaire werken in de gehele wereld en hebben ook verder als inspiratiebron gediend voor onnoemelijk veel kunstwerken van uiteenlopende aard.

De Ilias vertelt het verhaal van de beroemdste oorlog uit de Griekse mythologie. We lezen over de laatste dagen van de lange strijd om de stad Troje, die al tien jaar lang zonder succes belegerd wordt door de Grieken. Het is een dramatisch epos waarin de gevechten dienen als achtergrond voor het thema: de wrok van de held Achilles en zijn keuze tussen leven en roem.

De Odyssee zou wel eens het meest gelezen gedicht aller tijden kunnen zijn. Zelfs wie het nooit in zijn geheel gelezen heeft, kent wel een van de fantastische avonturen van de listige Odysseus, de gekwelde en door het lot getarte Griekse held die na de val van Troje jaren moest rondzwerven voor hij zijn vrouw, zoon en vaderland zou terugzien. Het gedicht is zo beroemd dat het spreekwoordelijk geworden is: een lange, moeizame tocht (fysiek of mentaal) wordt algemeen aangeduid als een ‘odyssee’.

Toon aanbod