Luistervoorbeeld

De weldoener

Auteur P.F. Thomése
Voorlezer P.F. Thomése
Speelduur 9u 45m 18s
€ 12,99

Beschrijving

‘Haar heeft hij helemaal voor zichzelf. Dochter en geliefde ineen, voor zijn eigen ogen herrezen om van hem te zijn. Zoiets bedenkt hij niet, dat is hem overkomen. Als een godsgeschenk is het over hem gekomen, een bloedeigen meisje voor hem alleen.’

De weldoener uit de titel is een man van rond de vijftig. Hij is ver boven zijn stand getrouwd met een vrouw van Luxemburgse adel, die hij een kwart eeuw geleden in een romantische bui heeft geschaakt.

Een half leven verder is hij, met vrouw en geslachtsrijpe zoon, als vreemdeling teruggekeerd in zijn geboortestad H***, waar hij is benoemd tot plaatsvervangend stadskoordirigent, dromend van zijn eigen, vooralsnog miskende muziekwerken.

In de donkere dagen voor Goede Vrijdag vindt hij in een van de hem toegewezen kerken een meisje " een soort volwassen vondeling. Ze ligt voor dood. Hij herkent haar niet, want hij is slecht in gezichten. Vol overgave redt hij haar leven.

Dan gebeurt er iets waar je wel in kranten over leest: hij besluit haar te verbergen, iets waar het meisje zelf ook op aandringt. Ze heeft haar beide ouders, die gescheiden zijn, ieder al een afscheidsbrief gestuurd en kan nu niet meer terug, beweert ze.

Details

UitgeverAtlasContact
Publicatiedatum 19 oktober 2018
ISBN 9789025454463
Taal Nederlands
Speelduur 9u 45m 18s
Bestandsgrootte 337 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Thomése gunt zichzelf, zijn personages en ons geen makkelijke uitweg en schiep daarmee een vervoerende roman die er hard op in hakt. Magistraal.' (Vrij Nederland)

'De weldoener is vooral het boek waarin Thomése zijn beste werk tot nu toe overtreft.' (NRC Handelsblad)

Over de auteur
Photo P.F. Thomése
P.F. Thomése

P.F. Thomése (1958) ontving voor zijn debuut Zuidland in 1991 de AKO Literatuurprijs. Schaduwkind stond wekenlang in de top-tienen, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en stond op de longlist van de Libris Prijs. Het was ook de titel waarmee hij in 2003 internationaal doorbrak: het boek werd in twintig landen uitgebracht.

Hij baarde in 2008 opzien met zijn controversiële roman Vladiwostok!, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en op de shortlist van de Gouden Uil kwam. In 2010 won Thomése met het luisterboek J. Kessels: the novel de esta luisterboekaward.

Toon aanbod