Schaduwen over de toendra
Schaduwen over de toendra

Schaduwen over de toendra

Dagboek van een veertienjarig meisje als gevangene in de Siberische goelag

Schaduwen over de toendra' van Dalia Grinkeviciute is het aangrijpende oorlogsdagboek van een veertienjarig meisje in een Siberische goelag.

Auteur

Dalia Grinkeviciute

Spreker

Esther Floor

Speelduur

6 uur 22 min

€ 12,99

Beschrijving

In 1941 werd de veertienjarige Dalia Grinkeviciute samen met haar moeder en broertje uit Litouwen naar Siberië gedeporteerd. Als sterkste van de drie wierp ze zich op om dwangarbeid te verrichten. Op eenentwintigjarige leeftijd weet Dalia de goelag te ontvluchten en keert ze terug naar Litouwen. Daar zet ze haar ervaringen uit het strafkamp op papier en begraaft de aantekeningen in haar achtertuin uit angst voor represailles van de KGB. Pas in 1991, vier jaar na Dalia's overlijden, wordt het dagboek bij toeval gevonden. Schaduwen over de toendra is het verhaal dat Dalia begroef. De directheid waarmee ze haar ontberingen beschrijft getuigt niet alleen van haar lijden, maar ook van de hoop die ze altijd heeft gehouden en die haar de kracht gaf om te overleven.

Details

Imprint

Uitgeverij AmboAnthos

Uitgever

Ambo/Anthos B.V.

Publicatiedatum

25 april 2019

ISBN

9789026348839

Taal

Nederlands

Speelduur

6 uur 22 min

Bestandsgrootte

350 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Over de auteur

Dalia Grinkeviciute (1927-1987) werd geboren in Kaunas, de voormalige hoofdstad van Litouwen. Haar tienerjaren bracht ze door in een Siberische goelag. Op haar eenentwintigste ontsnapte ze en keerde ze terug naar Litouwen, waarna ze in 1951 opnieuw verbannen werd naar Siberië. Na vijf jaar werd ze vrijgelaten en ging ze geneeskunde studeren. Tot aan haar dood was ze huisarts in Kaunas. Haar dagboek behoort tot de Litouwse literaire canon.

Meer spreker Esther Floor Bekijk alles

Kindertrein uit Boedapest
€ 6,99
€ 12,99
€ 14,99
Het koor van Bellbird River
€ 14,99