Luistervoorbeeld

De eeuw van J.L. Heldring (1917-2013)

Een biografie
Auteur Hugo Arlman
Spreker Hugo Arlman
Speelduur 13u 39m 17s
€ 25,00

Beschrijving

De eeuw van J.L. Heldring, biografie van een betrokken buitenstaander

Journalist en columnist J.L. Heldring (1917-2013) deelde week na week, 52 jaar lang, zijn kijk op de wereld met de lezers van NRC Handelsblad. Van zijn rubriek ‘Dezer Dagen’ zijn tussen 1960 en 2012 viereneenhalf duizend afleveringen verschenen. In die column nam Heldering de houding aan van de ‘spectateur engagé’, de betrokken buitenstaander. In achthonderd tot duizend woorden trakteerde hij zijn lezers op scherpe analyses en prikkelende vragen uit de buitenlandse politiek, de democratische troebelen van de universitaire wereld, onoplosbare vragen in religie en geloof, de logica die taalgebruik zou moeten beheersen en het verschil tussen liberaal en conservatief.

Hugo Arlman beschrijft in De eeuw van J.L. Heldring hoe Heldring als zoon van een Amsterdamse patriciërsfamilie uit de inmiddels verdwenen wereld van de vooroorlogse grachtengordel in de journalistiek terecht kwam. Waar de encyclopedische kennis vandaan kwam waarmee Heldring over de wereld schreef. Hoe hij geïnspireerd werd door Johan Huizinga, Carry van Bruggen en Raymond Aron. Hoe de val van de Berlijnse Muur een keerpunt was in zijn denken. En wat voor mens er school achter het cerebrale, intellectuele en afstandelijke masker dat de meeste mensen van hem te zien kregen.

Details

ImprintUitgeverij Van Oorschot
UitgeverUitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
Publicatiedatum 16 oktober 2019
ISBN 9789028293298
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 13u 39m 17s
Bestandsgrootte 510 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Hugo Arlman

Hugo Arlman (1951) was redacteur van Vrij Nederland. Met Gerard Mulder schreef hij De Val van de Rode Burcht en Van de prins geen kwaad. Voor televisie werkte hij samen met John Peters bij de documentaires Langgestraft en Vrouwen achter tralies. De artikelen die hij schreef voor het Nederlands Juristen Blad en De Nieuwe Reporter werden gebundeld in Het is de bedoeling dat u in dit media-circus blijft achterlopen.

Toon aanbod