Luistervoorbeeld

La Superba

Winnaar Libris Literatuur Prijs 2014
Auteur Ilja Leonard Pfeijffer
Spreker Francis Broekhuijsen
Speelduur 13u 6m 20s
€ 15,99

Beschrijving

Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige).
En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt.
En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman, onderzoekt, vertelt en ontrafelt La Superba de fantasie van een beter leven elders en laat zien hoe mensen – van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren – op verschillende manieren verdwalen in die fantasie.
En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman.

Hoertjes zijn voor de lunch. Rond een uur of elf, half twaalf, komen ze tevoorschijn. Ze hangen rond in het labyrint van steegjes in de hellende driehoek tussen Via Garibaldi, Via San Luca en Via Luccoli, aan weerskanten van de Via della Maddalena, in duistere straatjes met poëtische namen als Vico della Rosa, Vico dei Angeli en Vico ai Quattro Canti di San Francesco. Dit zijn stegen waar zelfs op het middaguur de zon niet doordringt. Daar leunen ze achteloos tegen deurposten of ze zitten in groepjes bij elkaar op straat. Ze zeggen dingen tegen mij als ‘amore’. Ze zeggen dat ze van mij houden en dat ze willen dat ik bij hen kom.

Details

ImprintDe Arbeiderspers
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 7 juni 2019
ISBN 9789029523721
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 13u 6m 20s
Bestandsgrootte 720 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Het is deze ogenschijnlijk luchtige vorm waar de gretige veelverteller Pfeijffer goed mee uit de voeten kan. Zijn enthousiasme over het wonder der verbeelding is aanstekelijk, grenzeloos. […] dit virtuoze La Superba. ****' - De Volkskrant

'Pfeijffer neemt in deze geslaagde roman de Italiaanse dramatiek en zijn eigen ijdelheid op de hak.' - Elsevier

'Pfeijffer hult zich in een tovermantel, bindt zijn duivels en verlost zijn tomeloze literaire krachten in een vertelling die je geen ogenblik loslaat. Literatuur als travestie van de werkelijkheid. Het is een voorrecht om La Superba te lezen. *****' - Dagblad De Limburger

'Het is een kaleidoscopische roman geworden die nu eens ontroert en dan weer irriteert, het ene moment oprecht en het volgende intens vals lijkt te zijn. Maar overal is er de poëtische, barokke schrijfstijl van Pfeijffer, zijn feilloze vermogen om zelfs lelijkheid mooi te maken in woorden. ****' - Haarlems Dagblad

'Als alternatieve reisgids voor Genua is La Superba beslist amusant. Heerlijk.' - Het Financieele Dagblad


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is een Nederlands dichter, classicus, romancier en polemist en schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba.

Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 1998 won hij de C. Buddingh'-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurgeschiedenis samen. In 2014 won hij de Libris literatuurprijs met zijn roman La Superba (2013).

Toon aanbod