Luistervoorbeeld

De Ottomaanse herder

Memoires van een (on)betrouwbare hond
Auteur Vincent Bijlo
Voorlezer Vincent Bijlo
Speelduur 4u 16m 15s
€ 10,99

Beschrijving

De Ottomaanse herder is een betrouwbare en rustige blindengeleidehond. Een hond die ziet en doorziet, die hoort en luistert. Een hond met een geest die scherper is dan die van de meeste mensen. Maar ook hem kan het te veel worden. Vele eeuwen heeft hij gezwegen, maar nu – in deze memoires – doet hij van zich spreken. Tijd genoeg. In de eindeloze uren dat de mens bezig is zich van hot naar her te slepen, te telefoneren, onzinnige computerspelletjes te spelen, te vergaderen en te fonduen, heeft hij te tijd om na te denken over het leven.

De Ottomaanse herder heeft een sterk ontwikkeld rechtsgevoel. In de elfde eeuw droeg hij ongewild bij aan de verspreiding van de radicale islam door een geweld predikende en homohatende blinde imam elke dag van zijn huis naar de moskee te brengen. Hij kende het gedachtegoed van de imam, maar hij was de mening toegedaan dat elke blinde – hoe haatdragend ook – recht heeft op een geleide.

En zo blijkt de Ottomaanse herder in retrospectief op nog wel meer momenten in de geschiedenis een cruciale rol te hebben gespeeld. Zijns ondanks. Meer dan een plek in de marge heeft hem dat niet opgeleverd. Erger nog: veracht en veronachtzaamd was hij tot dusverre. Dat moet veranderen, want zelfs een hond – dat is zijn diepste overtuiging – heeft recht op een menswaardig bestaan.

Details

ImprintDe Arbeiderspers
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 5 april 2009
ISBN 9789029539227
Taal Nederlands
Speelduur 4u 16m 15s
Bestandsgrootte 177 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Vincent Bijlo
Vincent Bijlo

Vincent Bijlo (1965) is een Nederlandse cabaretier en schrijver. Bijlo is sinds zijn geboorte blind.

Bijlo bracht een deel van zijn jeugd door op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Na het behalen van zijn VWO-diploma aan het St.-Vituscollege te Bussum (1985) studeerde Bijlo enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht (1986-1988). Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival.

Bijlo is ook columnist, onder meer voor het Utrechts Nieuwsblad en Straatnieuws. Eens per maand schrijft hij bovendien een reportage voor het dagblad Trouw. Tevens levert hij bijdragen in NRC Handelsblad.

Bijlo is politiek actief bij de Bunnikse partij Perspectief, een samenwerkingsverband van GroenLinks en de PvdA. Hij werkt als fractiemedewerker voor de partij. Zelf is Bijlo GroenLinks-lid. Bijlo had ook een column in de Rode Draad, het kaderblad van GroenLinks. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 was hij lijstduwer van deze partij.

Toon aanbod