Eens ging de zee hier tekeer
Eens ging de zee hier tekeer

Eens ging de zee hier tekeer

Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners

‘In de goede traditie van Geert Mak’. Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je ‘m heel graag leest. Ontroerend!’ – DWDD- boekenpanel

Auteur

Eva Vriend

Spreker

Hymke de Vries

Speelduur

13 uur 25 min

€ 14,99

Beschrijving

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag? In Eens ging de zee hier tekeer staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volen dam, Spaken burg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

Details

Imprint

Atlas Contact

Uitgever

Atlas Contact, Uitgeverij

Publicatiedatum

28 februari 2020

ISBN

9789045041780

Taal

Nederlands

Speelduur

13 uur 25 min

Bestandsgrootte

737 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Eva Vriend (1973) is historica en schrijfster. Ze groeide op in de Noordoostpolder. Haar bestseller "Het nieuwe land" (2013), over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. In 2015 verscheen "De helpende hand". Sinds 2016 werkt ze samen met het Zuiderzeemuseum aan het interactieve project 'Mijn Zuiderzee', waarvoor ze vele levensgeschiedenissen van kustbewoners optekende.

Meer spreker Hymke de Vries Bekijk alles

Moordvrienden

Moordvrienden

Nele Neuhaus

€ 11,99
€ 14,99
De granaatappelboom

De granaatappelboom

Nicky Pellegrino

€ 14,99
De ijsdragers

De ijsdragers

Anna Enquist

€ 9,99