Het probleem Bill Gates
Het probleem Bill Gates

Het probleem Bill Gates

De mythe van de goede miljardair

Bill Gates is een van de rijkste en machtigste mannen ter wereld. Zijn rol als filantroop wordt echter nooit kritisch bekeken. Tim Schwab laat zien dat extreme rijkdom en politieke macht zich slecht tot elkaar verhouden en onthult de perverse kant van het ‘filantrokapitalisme’.

Auteur

Tim Schwab

Spreker

Roel Fooij

Speelduur

17 uur 34 min

€ 14,99

Beschrijving

Bill Gates is een van de rijkste mensen, en sinds zijn move van softwarebaas naar filantroop ook een van de meest bewonderde mensen ter wereld. Desondanks is Bill Gates nog steeds precies wie hij bij Microsoft was: een hork die vindt dat hij de terreinen waarin hij actief is móet domineren en beheersen, of het nu gaat om de softwaremarkt of het vaccinatiebeleid. Schwab laat zien dat ’s werelds machtigste liefdadigheidsorganisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation, te lang op eigen houtje en zonder toezicht heeft kunnen handelen. Hij stuitte op niet eerder bekende feiten over hoe Gates met miljarden dollars invloed kocht op overheidsbeleid, in wetenschappelijk onderzoek en in de media. Zijn dogmatische geloof in marktwerking en intellectueel eigendom gaf zelfs de doorslag bij het weren van covidvaccins uit armere landen. Het journalistieke onderzoek van Schwab laat zien dat de Gates Foundation op papier misschien nobele doelen heeft, maar dat extreme rijkdom en politieke macht zich uiteindelijk zeer slecht tot elkaar verhouden.

Details

Imprint

Atlas Contact

Uitgever

Atlas Contact, Uitgeverij

Publicatiedatum

20 december 2023

ISBN

9789045050553

Taal

Nederlands

Speelduur

17 uur 34 min

Bestandsgrootte

966 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Over de auteur

Tim Schwab is onderzoeksjournalist en werkt vanuit Washington dc. Artikelen over de Gates Foundation verschenen onder meer in The Nation en Columbia Journalism Review. Het probleem Bill Gates is zijn eerste boek.

Meer spreker Roel Fooij Bekijk alles

Nomade

Nomade

Humeyra Cetinel

€ 12,99
1974

1974

Auke Kok

€ 9,99

Wie zwijgt stemt toe

Mattias Edvardsson

€ 14,99
Handboek hofnar

Handboek hofnar

Juri Hoedemakers

€ 13,99