Luistervoorbeeld

Gezonder en gelukkiger door ontspanning en zelfhypnose

Praktische oefeningen om lichaam en geest te ontspannen
Auteur René Diekstra
Voorlezer René Diekstra
Speelduur 2u 35m 52s
€ 9,99

Beschrijving

Gezond en gelukkig leven is in belangrijke mate een kwestie van evenwicht. Evenwicht tussen activiteit en passiviteit, tussen inspannen en ontspannen. Bij veel mensen is dat evenwicht verstoord. Ze kunnen zich niet ontspannen. Of ze kunnen zich niet goed ontspannen.

Veel mensen kunnen zich alleen maar actief ontspannen, bijvoorbeeld door televisie te gaan kijken, te gaan telefoneren met vrienden, te sporten. Daar is op zich niets mis mee, als ze zich ook passief zouden kunnen ontspannen. Want ons lichaam en onze geest hebben het nodig dat er op bepaalde momenten niets van hen gevraagd wordt, ze hebben pauzes, ‘time-outs’ nodig. Krijgen ze die niet of niet regelmatig, dan gaan ze op den duur haperen. Dan ontwikkelen zich vage klachten, zoals gedeprimeerde stemming, geprikkeldheid, slaapproblemen, allerlei ademhalings-, spier- en spijsverteringsklachten.
Blijven die symptomen langere tijd bestaan, dan kunnen zich zelfs ernstige klachten en afwijkingen ontwikkelen. Vooral bij mensen die al kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld na een hartinfarct of andere ziektes.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die geleerd hebben hun lichaam en geest regelmatig passief te laten ontspannen, gezonder zijn en zich gelukkig voelen. Maar, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt, ze zijn ook creatiever en presteren meer. Op dit luisterboek reikt René Diekstra een aantal manieren aan om lichaam en geest te leren ontspannen en te leren pauzeren. Die manieren lopen uiteen van heel eenvoudige spierontspanningsoefeningen tot diepwerkende meditatie- en zelfhypnosemethoden. Gebleken is dat niet elke methode voor iedereen even geschikt of aantrekkelijk is. Vandaar dat dit luisterboek keuze uit verschillende methodes biedt, zodat iedereen zijn eigen meest ontspannen combinatie kan maken.

Details

UitgeverKarakter Uitgevers
Publicatiedatum 8 augustus 2019
ISBN 9789045219370
Taal Nederlands
Speelduur 2u 35m 52s
Bestandsgrootte 143 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo René Diekstra
René Diekstra

René Diekstra (1946) is psycholoog en auteur van tal van wetenschappelijke artikelen, veelgelezen boeken en ontwikkelaar van een aantal psychologische programma's voor beleid en welzijn.

Hij heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van met name de klinische psychologie in Nederland en op de verbreiding van psychologische kennis en methoden onder het grote publiek. Zo introduceerde hij de Rationeel-Emotieve Therapie en de cognitive gedragstherapie in Nederland.

Toon aanbod