Het donkerste donker
Het donkerste donker

Het donkerste donker

Een geschiedenis van Sobibor

Vanaf 1942 werden in Sobibor in anderhalf jaar tijd meer dan 170.000 Joden direct na aankomst vergast. In oktober 1943 wordt Sobibor door de nazi's gesloten en de sporen zo veel mogelijk uitgewist.

Auteur

Rosanne Kropman

Spreker

Ruby van Tongeren

Speelduur

5 uur 8 min

€ 15,99

Beschrijving

Het Parool Beste non-fictieboek van het jaar

Een aangrijpende geschiedenis van Sobibor

Na Auschwitz is Sobibor met ruim 34.000 Nederlandse slachtoffers het grootste Nederlandse massagraf. Vanaf 1942 werden hier in anderhalf jaar tijd meer dan 170.000 Joden direct na aankomst vergast. Toch kennen maar weinig mensen dit vernietigingskamp. Na een succesvolle gevangenenopstand in oktober 1943 wordt Sobibor door de nazi's gesloten, de sporen zo veel mogelijk uitgewist.
Aan de stilte op de plek van het kamp komt in 2014 een einde. Onderzoeksjournalist Rosanne Kropman is erbij als archeologen de fundamenten van de acht gaskamers uitgraven. Schep voor schep komen de contouren van het kamp aan de oppervlakte. Vanaf dat moment gaat Kropman op zoek naar de sporen van het kamp. Ze ontmoet de laatste overlevenden van de opstand en hun families, vertelt verhalen van de daders en ziet de moeizame omgang in Polen met het Holocaust-erfgoed. Het donkerste donker werpt nieuw licht op het mysterie dat Sobibor tot op de dag van vandaag is.

Details

Imprint

Nieuw Amsterdam

Uitgever

Park Uitgevers

Publicatiedatum

1 februari 2024

ISBN

9789046832745

Taal

Nederlands

Speelduur

5 uur 8 min

Bestandsgrootte

423 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Rosanne Kropman is onderzoeksjournalist en schrijft onder meer voor Follow the Money, de Volkskrant en Trouw. Ze studeerde psychologie in Amsterdam en Berlijn.

Meer spreker Ruby van Tongeren Bekijk alles

Bestemming geluk

Bestemming geluk

Aline van Wijnen

€ 14,99
Hij noemde me Elly

Hij noemde me Elly

Femmetje de Wind

€ 12,99
De vrouw met de rode ster
€ 14,99
Slaap lekker - Korte meditatie voor een goede nachtrust
€ 2,95