Verleidingen aan de top
Verleidingen aan de top

Verleidingen aan de top

De psychologie van de macht

Wat gaat er mis in het brein van mensen die de absolute top bereiken? Massapsycholoog Van Ginneken analyseert vele beroemde casussen van wereldleiders als Nixon, Trump, Kennedy, Johnson en Sarkozy.

Auteur

Jaap van Ginneken

Spreker

Ronald Top

Speelduur

8 uur 3 min

€ 14,99

Beschrijving

Jaap van Ginneken, expert op het gebied van politieke en massapsychologie, laat in deze herziene editie van Verleidingen aan de top zien wat er precies gebeurt als mensen de regels naar hun hand kunnen zetten en de invloed van anderen terzijde kunnen schuiven. Het ‘kwaadaardig narcisme’ van Trump, de zelfoverschatting van Johnson, de gekte van Nixon, de verborgen verslavingen van Kennedy: zodra mensen een hoge positie krijgen, gebeurt er iets met hen. Vrijwel iedereen maakt een psychologische transformatie door op het moment dat hij de top nadert. Bij sommigen leidt dat tot overmoed en roekeloosheid. Het gebeurt binnen bedrijven, stichtingen en de overheid, in Nederland en daarbuiten, en het speelde een belangrijke rol bij de grootste crises van de voorbije halve eeuw. Wat is het in het brein van topmannen dat hen uiteindelijk zo vaak overmoedig maakt en over de schreef doet gaan? Kan niemand de verleidingen weerstaan? Met nieuwe cases over onder anderen Trump en Johnson laat Van Ginneken zien dat deze vragen actueler zijn dan ooit. HET BATSEBA-SYNDROOM Late onthullingen over overmoed, hormonen en risico’s bij Kennedy Het Batseba-syndroom en de zeven hoofdzonden Oorspronkelijke aanpak van deze studie 1 LUST of seksuele obsessie Kindertijd en hechtingskwesties bij Clinton Donjuanisme bij Trudeau Midlifecrisis en de Torschluss Panik: de Franse Vijfde Republiek Introversie, eenzaamheid en depressiviteit bij Brandt Ouderdom en het verjongingsmotief bij Berlusconi 2 GULZIGHEID of verslaving Het VK en de VS tot en met Bush junior: alcoholisme Drugsverslaving bij Kennedy 3 HEBZUCHT of corruptie Transparantie bij Craxi? Race om het geld, geld voor de race in de Franse Vijfde Republiek Welverdiend voor Kohl? Een welwillend oor in het Witte Huis 4 GRAMSCHAP of machtsmisbruik Vuile trucs bij Nixon Geheime intriges rond Moro Machiavellisme bij Mitterrand Georganiseerde misdaad en Andreotti 5 GEKTE of geestesziekte Depressief en suïcidaal: dreiging van impeachment bij Nixon Dementie en alzheimer: de tweede ambtstermijn van Reagan Kwaadaardig narcisme bij Trump 6 ONTKENNING van sterven Generaties en het einde van Pompidou De grote leugen van Mitterrand 7 TROTS of overmoed De aanmatiging van de jeugd: Blair De onbegrensde ambitie van Johnson Vrouwen met lef zoals Thatcher 8 DE HORMOONHYPOTHESE

Details

Imprint

Business Contact

Uitgever

Atlas Contact, Uitgeverij

Publicatiedatum

4 december 2021

ISBN

9789047016168

Taal

Nederlands

Speelduur

8 uur 3 min

Bestandsgrootte

664 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Dr. Jaap van Ginneken promoveerde cum laude aan de UvA op politieke psychologie en massapsychologie en werkte onder meer als associate professor bij de afdeling Communicatiewetenschap en aan de International School. Hij publiceert boeken in het Engels en het Nederlands, zowel voor de academische wereld als voor het grote publiek.

Meer spreker Ronald Top Bekijk alles

Verbinding verbroken

Verbinding verbroken

Johann Hari

€ 12,99
Hoe lees je een boom

Hoe lees je een boom

Tristan Gooley

€ 15,99
Het geheim van Bols

Het geheim van Bols

Martin Hendriksma

€ 13,99
Tot de dood ons scheidt

Tot de dood ons scheidt

Jonas Moström

€ 14,99