Luistervoorbeeld

Testbemanning

Een hoorspel
Auteur Carl Lans
Voorlezer Johan Walhain, Paul Deen, Jan Borkus, Frans Somers, Jo Nobel, Tonny Foletta, Rijk de Gooyer, Nel Snel, Hans Karsenbarg, Piet Ekel
Speelduur 17u 40m 39s
€ 31,95

Beschrijving

Nederland in het jaar 2000-zoveel. De gammabemanning, onder leiding van Joost Ros, is in het kader van een expeditie naar de ringen van Saturnus als derde team opgeleid om deze reis te maken. Als het eerste en tweede team om het leven komen zijn zij de enigen die deze reis nog kunnen maken. Onder mysterieuze omstandigheden vangen zij hun reis aan en ondergaat het team allerlei zaken als intriges, jaloezie, onderlinge verdenkingen en sabotage.

Uiteindelijk blijken deze tegenslagen slechts als test om te zien of de bevolking van de Aarde wel de moeite waard is gered te worden van de ondergang. De Aarde wordt vanuit de ringen van Saturnus medegedeeld dat de zon over 7 maanden nova zal worden en er rest het team niets anders dan de Galactische Raad te overtuigen van de incorporatie van de Aardlingen in hun federatie. Zal het Joost en de zijnen lukken de wereld te redden van een zekere ondergang?

Testbemanning is een van oorsprong 29-delig hoorspel naar het boek van Carl Lans, geregisseerd door Léon Povel. Uitgezonden door de KRO tussen 1 oktober 1961 en 15 april 1962. Deze luisterboekproductie is tot stand gekomen ism Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

"Wat mij betreft: ik vind Testbemanning geweldig; ik ben er door geboeid vanaf 't moment, dat ik het eerste deel ervan onder ogen kreeg. Het onderwerp heeft me gegrepen en de vernuftige wijze waarop het is uitgewerkt; ik heb mijn vingers afgelikt voor de opgave om 180 splinternieuwe geluiden te bedenken (dat deed ik overigens niet alleen; de geluiden in Testbemanning zijn het werk van een driemanschap: geluidsinspiciënt André du Bois, geluidstechnicus Ad van de Ven en ik) en wat me vooral heeft getroffen is de wijze waarop Lans in zijn spel mensen heeft laten optreden. Bij Sprong in het Heelal miste ik dat; de figuren hadden daarin geen eigen gezicht. Testbemanning heeft echter veel psychologische kanten; er komen menselijke conflicten in voor en daarom zijn de personen échter, menselijker.
Ik verwacht van Testbemanning dat het een even groot of misschien zelfs een nog groter succes zal worden dan de ‘Sprong’ – en dat zou ik erg leuk vinden voor Carl Lans, die voor ons als sciencefiction schrijver een complete verrassing is geweest. We wisten niet eens, dat er in Nederland auteurs waren, die zich met dit soort toekomstfantasieën bezig hielden."
Léon Povel, hoorspelregisseur sinds 1948.

Cast
Joost: Johan Walhain
Dirk: Paul Deen
Jaap: Jan Borkus
Huub: Frans Somers
Coördinator: Jo Nobel
Els: Nora Boerman
Robospeaker, stem 1, stem 3: Harry Bronk
Speaker 2, stem 2: Dick Scheffer
Verslaggever: Johan Walder
Rilland en Gijsbers: Dries Krijn
Van Meeteren: Rob Gerards
Omroepsysteem, bewaker, man, bestuurder: Han K?nig
Veyerlingh: Louis de Bree
Flinterman: Constant van Kerckhoven
Directeur, Proctor: Huib Orisand
Luidspreker: Joke Hagelen
Chef veiligheid: Herman van Eellen
Terlet, Robas, metalen stem: Maarten Kapteyn
Van Laar: Jos Knipscheer
Hemelaar: Willem Grelinger
Reitsema: Wam Heskes
Jolsen: Johan Walder
Verslaggever: Herman van Eellen
Omroepsysteem: Elly den Haring
Ir. Willink: Harry Bronk
Derksen, dienaar: Dick Scheffer
Ir. Meuring: Dries Krijn
Swieringa, Tollogh: Tonny Foletta
Gerda: Irene Poorter
Mevrouw van Meeteren: Dogi Rugani
Kwizbaas: Rijk de Gooyer
Vrouw, mevrouw Houtzagers: Nel Snel
Van Bergen: Jos Brink
Van der Meyde: Cees Pijpers
Aardcontrole: Dick van ’t Sant
Directeur, Pielage: Jan Apon
Vader: Louis de Bree
Meisje: Elly den Haring
Lydia: Barbara Hoffman
Kliox: Robert Sobels
Diverse stemmen: Alex Faassen jr. Dick van ’t Sant, Alex Faassen, Hans Veerman, Johan Walder, Joke Hagelen, Hans Karsenbarg, Han Simons, Chiel de Kruyf
Louise: Els Buitendijk
Robas: Maarten Kapteyn
Medicojuras: Hans Veerman
Juras: Constant van Kerckhoven
Robotten: Piet Ekel
Omstanders: Louis de Bree, Alex Faassen jr.
Jaopool: Chiel de Kruyf
Oudere mannen: Harry Bronk, Han K?nig
Spelers: Constant van Kerckhoven, Rien van Noppen
Kapitein: Johan Schmitz

Regie: Léon Povel
Techniek: André du Bois, Ad van der Ven
Muziek: Klaas van Beeck

Inhoud
Deel 1: Een ziener
Deel 2: Verantwoordelijkheid
Deel 3: Verzegelde orders
Deel 4: Zonderlinge micrometeorieten
Deel 5: Lot van een verstekeling
Deel 6: Het “team” in actie
Deel 7: Schot in de Alpha
Deel 8: Noodlottige manoeuvre
Deel 9: Te elfder ure
Deel 10: De parasiet
Deel 11: Electronische visvangst
Deel 12: Noodlottige gevolgen
Deel 13: Crisis
Deel 14: Ontmaskering
Deel 15: Een man verdwijnt
Deel 16: De overlevenden
Deel 17: Het einde van de Coördinator
Deel 18: Landing in drievoud
Deel 19: Verborgen gevaren
Deel 20: Onaangename verrassingen
Deel 21: Genoegens van het onbekende
Deel 22: Het monster uit de kast
Deel 23: Twee ontsnappingen
Deel 24: Het wapen
Deel 25: Het grasschip
Deel 26: Op weg naar het doel
Deel 27: De man zonder gelaat
Deel 28: Met geweld en list
Deel 29: De toekomst van een project

Details

Uitgeverij Uitgeverij Libra
Publicatiedatum 27 december 2013
ISBN 9789047611127
Taal Nederlands
Speelduur 17u 40m 39s
Bestandsgrootte 810 Mb
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Carl Lans
Carl Lans

Carl Lans (1913-1995) was een Nederlandse science fiction auteur. Niet meegerekend zijn muziekuitvoeringen bracht hij tussen 1956 en 1963 meer dan 70 hoorspel- en televisie-uitzendingen op zijn naam. Van zijn sociale stukken werd Ravijn het bekendst. Van zijn sciencefictionwerk zijn vooral Treinreis naar de Toekomst, Dubbelspion en Testbemanning bekend.

Het schrijven van hoorspelen had Carl zichzelf als hobby aangeleerd. Zijn hoorspel, de Apocriefe Haydn, over het leven van de componist Haydn gaf hem echter de nodige bekendheid. Daarnaast beschikte Carl ook over een technische knobbel wat hem bij het schrijven van Testbemanning goed van pas kwam. Van Testbemanning maakt hij een concept en na zijn uitleg was de KRO bereid om het hoorspel in 29 delen uit te zenden.

Testbemanning werd in boekvorm (hardcover) uitgebracht door uitgeverij Libra ergens in de vijftiger jaren, uitgezonden door de KRO als hoorspelserie Testbemanning in 1961/1962, en in 1966 heruitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff, nu in de vorm van twee Tijgerpockets Wedloop met een Nova en Testwerelden van de Galaxie.

De KRO zond in 1963 het muziekhoorspel De liederen van een reizend gezel met als sub-titel Hoe een Scheveningse jongen operazanger werd van Carl Lans uit. Het hoorspel was gebaseerd op Lieder eines fahrenden Gesellen-cyclus van Gustav Mahler. Het muziekhoorspel zou een geromantiseerde versie zijn de route die operazanger Cornelis Schell moest afleggen om operazanger te mogen worden.

Volgens Lans vereist het hoorspel als uitingsvorm ten opzichte van een roman een eigen compromis tussen menselijk handelen en menselijk zijn. In het hoorspel moet de klemtoon vallen op het menselijk handelen en daardoor blijven de achtergronden (wetenschappelijke, maatschappelijke en zielkundige) steeds een suggestie.

In 1964 en 1965 werd door de AVRO het door Lans geschreven Treinreis naar de Toekomst een sciencefictionserie voor de jeugd uitgezonden op televisie.

Naast zijn werk als (hoorspel)auteur vertaalde Lans ook een aantal Amerikaanse sciencefictionromans naar het Nederlands. Ook was hij redacteur van "SF-Tijgerpockets" een sciencefictionreeks van de Uitgeverij A.J. Luitingh Laren N.H. Toen zijn boek Werelden onder de horizon in 1970 werd uitgegeven was het een unicum: de eerste bundel oorspronkelijke Nederlandse sciencefiction verhalen. Deze serie nouvelles en korte verhalen gaat over verborgen en soms mysterieuze werelden. Ze beginnen in het heden en klimmen op tot in een oneindig verre toekomst. Bovendien spelen de verhalen zich af binnen Nederland, en zo ontstond ook een zekere samenhang, een continuïteit, al is de inhoud uiterst gevarieerd.

Toon aanbod