Luistervoorbeeld

Het pauperparadijs

Auteur Suzanna Jansen
Voorlezer Isolde Hallensleben
Speelduur 6u 57m 2s
€ 15,95

Beschrijving

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis. Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen, waaraan haar voorouders zijn blootgesteld. In drie enorme gestichten werden vanaf 182 3 tienduizenden arme stadsgezinnen gedrild tot nuttige burgers. Maar wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik.

In een betrokken, beeldende stijl volgt Suzanna Jansen vijf generaties van haar familie langs alle goedbedoelde beschavingspogingen. Van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken van de twintigste eeuw. Gaandeweg tekent zich af hoe deze opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 3 juni 2011
ISBN 9789047611639
Taal Nederlands
Speelduur 6u 57m 2s
Bestandsgrootte 213 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Suzanna Jansen

Suzanna Jansen (1964) is journalist en auteur. Ze groeide op in Amsterdam. Na een balletopleiding stapt ze over op de studie Communicatie aan de HEAO. In de jaren '90 is ze betrokken bij de oprichting van Independent Media, het uitgeefconcern van Annemarie van Gaal en Derk Sauer in Moskou, waarvoor ze ook naar Rusland verhuist. Ze werkt daar als freelance journalist, correspondent en documentairemaker. Terug in Nederland schrijft ze voor onder meer Trouw en Intermediair. Tijdens haar werk stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dit heropvoedingsexperiment loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel Het pauperparadijs. Inmiddels zijn er meer dan 325.000 exemplaren van verkocht. Het is ook vertaald in het Duits en het Spaans. In 2017 verschijnt Ondanks de zwaartekracht en in 2019 Wael.

Toon aanbod