Luistervoorbeeld

De inscheper

Auteur Otto de Kat
Voorlezer Otto de Kat
Speelduur 4u 6m 45s
€ 13,55

Beschrijving

Aan boord van de Alcantara, aangemeerd in Suez, hoort Rob vol weemoed hoe op een nabijgelegen schip, de Oranje, een jarige wordt toegezongen. Besluit hij terug te keren naar zijn vaderland dat hij ruim tien jaar geleden verlaten heeft of reist hij door naar Zuid-Afrika, toen en nu het land van zijn bestemming? Waar de inscheper zich ook bevindt - in de mijnen van Johannesburg, een kamp in Bandoeng, de spoorlijn langs de Kwai, een scheepswerf bij Nagasaki, in Manilla of in Lourenço Marques - altijd zijn er beelden en herinneringen uit vroeger tijden. Vooral zijn vriend Guus, wiens korte leven zo lijkt te raken aan dat van hemzelf, laat hem niet los.

De inscheper is een fijnzinnige ode aan de vriendschap tussen twee mannen die een andere toekomst kiezen dan voor hen werd uitgestippeld en die terechtkomen in een wereld die in brand staat.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 9 januari 2014
ISBN 9789047617624
Taal Nederlands
Speelduur 4u 6m 45s
Bestandsgrootte 179 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Prachtig en ontwrichtend' (Adriaan van Dis)

'Wondermooie tweede roman' (Vrij Nederland)

Over de auteur
Photo Otto de Kat
Otto de Kat

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (1946). Hij studeerde theologie, met bijvak Nederlands, aan de universiteit van Leiden. Na zijn studie werd hij literair criticus van de Volkskrant en Vrij Nederland, en maakte literaire radiodocumentaires voor het programma Babel. In 1975 publiceerde hij bij Uitgeverij Van Oorschot de gedichtenbundel Het ironisch handvest. Eind 1977 werd hij uitgever van Uitgeverij De Haan (onderdeel van Unieboek) en in 1986 richtte hij Uitgeverij Balans op, die hij eind 2002 verkocht aan WPG Uitgevers.

In 1998 publiceerde De Kat zijn eerste roman, getiteld Man in de verte (vertaald in het Duits en Engels), gevolgd door De inscheper in 2004 (vertaald in het Duits, Frans en Engels en, in 2010, in het Italiaans) en Julia in 2008 (vertalingen verschijnen in 2010 in Duitsland en in 2011 in Engeland). In 2012 verscheen Bericht uit Berlijn.

Van Man in de verte en De inscheper verschenen goedkope edities bij Rainbowpockets van Uitgeverij Maarten Muntinga (in 2003 en 2006). Tevens verschenen van beide romans luisterboeken bij Uitgeverij Rubinstein, ingesproken door de auteur.

Man in de verte stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs 1999, De inscheper op de longlist van De Gouden Uil 2005, en Julia op de longlist van de Gouden Uil 2009. Met De inscheper won Otto de Kat de Halewijn Literatuurprijs 2005, en kwam hij op de shortlist van de Frans/Duits/Nederlandse Euregioprijs 2009.

Toon aanbod