Govert Jan Bach over de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach
Govert Jan Bach over de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach

Govert Jan Bach over de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach

Een hoorcollege vol muziekfragmenten

Govert Jan Bach reikt in dit hoorcollege opnieuw een aantal sleutels tot beter verstaan aan, gelardeerd met talloze muziekvoorbeelden van uiteenlopende uitvoeringen.

Auteur

Govert Jan Bach

Spreker

Govert Jan Bach

Speelduur

2 uur 39 min

€ 9,99

Beschrijving

Is de Johannes Passion het kleinere broertje van de Matthäus Passion?Govert Jan Bach laat in zijn nieuwe luisterboek horen dat daar geen sprake van is. De Johannes Passion ging aan de Matthäus Passion vooraf en was als het ware diens wegbereider.

Met minder middelen dan in de Matthäus Passion weet Bach de kern van het verhaal van Johannes, dat al zo anders is als dat van Matthäus, te raken en zo te toonzetten dat velen de Johannes verkiezen boven de Matthäus. Door het verhaal van Johannes duurt deze muziek een uur korter en is de toon minder beschouwend maar meer psychologisch van aard. Dat resulteert in kortere maar wonderschone aria’s. In de felheid van de koren en in de diepgravende dialogen tussen Jezus en Pilatus, ontpopt Bach zich als een waar genie. Het is zowel spannende muziek met het karakter van een rechtbankdrama als ook een troostende Passion met een helend effect op de luisteraar.

Govert Jan Bach reikt opnieuw een aantal sleutels tot beter verstaan aan, gelardeerd met talloze muziekvoorbeelden van uiteenlopende uitvoeringen. Een hoorcollege vol muziekfragmenten.

Inclusief boekje met de volledige tekst als PDF-bestand

Inhoud
Hoofdstuk 1: Inleiding: Waar gaat deze spannende muziek naartoe
Hoofdstuk 2: De voorgeschiedenis
Hoofdstuk 3: Ontstaansgeschiedenis
Hoofdstuk 4: Johannes, een afwijkend evangelie
Hoofdstuk 5: Doel en publiek
Hoofdstuk 6: Bachs preek in noten
Hoofdstuk 7: Architectuur
Hoofdstuk 8: Vorm en versie
Hoofdstuk 9: Ontvangst en heruitvoeringen

Details

Imprint

Uitgeverij Rubinstein

Uitgever

Rubinstein Publishing BV

Publicatiedatum

10 maart 2015

ISBN

9789047619468

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 39 min

Bestandsgrootte

324 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Drs. Govert Jan Bach (1947) is pastoraal psycholoog en werkte in de GGZ (Valeriuskliniek te Amsterdam), waar hij steeds vaker muziek inzette als therapie. Van Mozart tot André Hazes, maar ook veel Bach en vooral de Matthäus Passion, vaak op verzoek van patiënten.

Hij deed onderzoek naar de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek en houdt vaak inleidingen op muziek van Bach, Mozart en Brahms. Hij is programmamaker van het dagelijks programma Geen dag zonder Bach van de Concertzender. Hij organiseerde in 2000 het Bachsymposium in Paradiso met medewerking van Maarten van Amerongen, Karen Armstrong, Sytze Buwalda, Jacobine Geel, Maarten 't Hart, Ton Koopman en Paul Witteman. Hij organiseerde tevens het Schumannsymposium in 2010 en het Lisztsymposium in 2011.

Zijn eerste muziekervaring was toen hij op 7-jarige leeftijd het beginkoor van de Matthäus Passion op de autoradio hoorde en niet meer de auto uit wilde. Op 11-jarige leeftijd bezocht hij voor het eerst de Matthäus Passion. Als puber ontdekte hij de vrolijke Bach met het Weihnachtsoratorium. Hij doet nu jaarlijks mee aan de meezing-Matthäus.

De verwantschap met Johann Sebastian Bach is uiterst dun, ze delen alleen stamvader Veit uit Wechmar die ondermeer een zoon had die ging varen bij de VOC en daarna in Nederland bleef. Johann Sebastian is in naam uitgestorven. In Wechmar en de Verenigde Staten wonen nog nazaten van hem onder de naam Von Colson.

Meer auteur Govert Jan Bach Bekijk alles

Govert Jan Bach over Maarten Luther en Johann Sebastian Bach
€ 9,99
Govert Jan Bach over het Weihnachtsoratorium en het Magnificat van Johann Sebastian Bach
€ 9,99
Govert Jan Bach over de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach
€ 9,99

Meer spreker Govert Jan Bach Bekijk alles

Govert Jan Bach over Maarten Luther en Johann Sebastian Bach
€ 9,99
Govert Jan Bach over het Weihnachtsoratorium en het Magnificat van Johann Sebastian Bach
€ 9,99
Govert Jan Bach over de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach
€ 9,99