Erik van Muiswinkel leest Een goed verhaal
Erik van Muiswinkel leest Een goed verhaal

Erik van Muiswinkel leest Een goed verhaal

10 verhalen die eerder op NostalgieNet werden voorgelezen door Erik van Muiswinkel, in de tv-traditie van Simon Carmiggelt.

€ 7,99

Beschrijving

Onder de titel Een Goed Verhaal bracht NostalgieNet in 2014 voorgelezen verhalen op tv. Cabaretier en acteur Erik van Muiswinkel las de verhalen voor en trad hiermee in de tv-traditie van Simon Carmiggelt. Vanaf 1965 tot 1987 las deze schrijver/columnist voor de VARA honderden van zijn in Het Parool verschenen ‘Kronkels’ voor: dagelijkse cursiefjes over het leven van alledag in Amsterdam.

De verhalen die NostalgieNet uitzond, werden door Van Muiswinkel zelf geselecteerd. Dit luisterboek bevat een selectie van de destijds uitgezonden verhalen. Met verhalen van: C. Buddingh’, Jules Deelder, Joep van Deudekom, Johnny van Doorn, Umberto Eco, Rudy Kousbroek, Ischa Meijer, Justus van Oel, Karel van het Reve en Peter van Straaten.

Inhoud
1. Kerststress - Joep van Deudekom
2. Jonge meiden - Ischa Meijer
3. De avonturen van Bazip Zeehok - C. Buddingh
4. Paniek - Rudy Kousbroek
5. Wat denkt Isfahan - Justus van Oel
6. Afscheid van Leiden - Karel van het Reve
7. Vakantiehuisje - Peter van Straaten
8. Een zakelijk bestaan - Jules Deelder
9. Hoe gebruik je een taxichauffeur - Umberto Eco
10. De lieve vrede - Johnny van Doorn

Details

Imprint

Uitgeverij Rubinstein

Uitgever

Rubinstein Publishing BV

Publicatiedatum

15 maart 2016

ISBN

9789047622482

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 10 min

Bestandsgrootte

65 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

C. Buddingh' (1918-1985) debuteerde als dichter met de bundel Het geïrriteerde lied in 1941. Na een eerste periode van weemoedige, romantische gedichten, bewoog hij later in de richting van de surrealistische poëzie. In de jaren veertig begon hij De Gorgelrijmen te schrijven en verwierf bekendheid met het gedicht De Blauwbilgorgel: 'Ik ben de blauwbilgorgel, / mijn vader was een porgel, / mijn moeder was een porulan'.

Volgens Buddingh' was alles geschikt als materiaal voor poëzie, mits er maar een humor- of spelelement in zat. Zijn dagboeknotities, die hij vanaf 1970 publiceerde, zijn een belangrijke toelichting en aanvulling op zijn dichterschap. Ook hieruit blijkt hij een scherp waarnemer van de alledaagse werkelijkheid. Naast dichter was Buddingh' essayist en criticus, hij schreef recensies en kritisch proza voor een flink aantal kranten en tijdschriften. In 2003 verscheen voor het eerst een bundel met alle gorgelrijmen die Buddingh' in de loop van zijn leven schreef onder de titel Alle gorgelrijmen, met tekeningen van Wim Hofman.

Buddingh' heeft lange tijd Engels gedoceerd aan het Instituut voor Vertaalkunde in Amsterdam en vertaalde onder meer A Clockwork Orange naar het Nederlands. Ook is hij bekend geworden om zijn vertalingen van de complete werken van Shakespeare, gebaseerd op de 19e eeuwse vertaling van Leendert Burgersdijk. Deze vertaling kenmerkt zich door het feit dat deze redelijk trouw is aan de originele Engelse teksten, terwijl ze toch goed leesbaar is. Zijn zoon Wiebe Buddingh' is ook vertaler en verwierf bekendheid met het vertalen van de Harry Potter-cyclus.

Buddingh' werd de naamgever geworden van de C. Buddingh'-prijs. Deze wordt jaarlijks toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie en uitgereikt op Poetry International in Rotterdam.Peter van Straaten (1935-2016) was befaamd als tekenaar én schrijver. Als tekenaar is hij beroemd geworden door onder meer zijn legendarische strip Vader & zoon, zijn politieke cartoons, erotische tekeningen en schetsen uit het literaire leven. Zijn roem als schrijver verwierf hij met Agnes, een geschiedenis in afleveringen van een ‘zelfstandige-maar-afhankelijke-vrouw-van-nu’. Een aantal van zijn bundels met tekeningen is gepubliceerd als Rainbow Pocket waaronder Is er iets?, Slippertjes en Waarom ligt mijn boek niet naast de kassa?J.A. Deelder (1944-2019) werd geboren in Rotterdam-Overschie. In 1963 debuteerde hij in het tijdschrift Kentering met het gedicht Leert Uw vogels kennen. De eerste schreden in zijn carrière als performer voor een groot publiek zette hij tijdens de manifestatie Poëzie in Carré, in februari 1966, waar hij optrad tussen namen zoals o.a. Roland Holst, Reve, Campert, Buddingh', Kouwenaar, Hanlo, Vinkenoog en Nooteboom.

In 1969 verscheen bij De Bezige Bij zijn debuut Gloria Satoria. Met deze dichtbundel plaatst Deelder zich in de traditie van de Nieuwe Stijl, met als voornaamste vertegenwoordigers Hans Sleutelaar, C.B. Vaandrager en Armando. Poëzie die zich richt op de werkelijkheid, die, zoals de titel van Deelders tweede bundel uit 1970 het uitdrukt, Dag en nacht geopend is. Hierna zouden nog vele bundels volgen, met als meest recente publicaties N.V. Verga (2001) en Zonder dollen (2004). In 2004 werd zijn volledige poëzie tot 2001 verzameld onder de titel Vrijwel alle gedichten, herdrukt in 2005. Deelder is een veelgevraagd performer van zijn eigen poëzie en trad veelvuldig op zowel in het binnen- als buitenland.

De onderwerpen die Deelder aansnijdt in zijn proza verschillen niet veel van die uit zijn poëzie: de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf. Hij debuteerde in 1982 als prozaïst met Schöne Welt en liet daarna nog een groot aantal verhalenbundels en gelegenheidsuitgaven verschijnen. Van recente datum zijn de omnibus Deelderama (2001), Swingkoning (bundeling van al zijn verhalen over jazz en muziek, 2006) en Deelder lacht (bundeling satirische en humoristische verhalen, 2007). Ook kwam in 2005 Konijnenhok op Overschie uit, een verzameling klassieke moppen uit eigen trommel.Rudy Kousbroek (1929-2010) was een van de grootste essayisten in ons taalgebied. In 1975 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor essays. Hij was eredoctor in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2003 publiceerde hij zijn literaire fotocollectie Opgespoorde wonderen, waarvoor hij in september 2005 de Jan Hanlo Essayprijs ontving. In oktober 2005 verscheen de tweede serie, Verborgen verwantschappen en in maart 2007 de derde, Het raadsel der herkenning.

Ter gelegenheid van de Boekenweek 2009 publiceerde Kousbroek Medereizigers. Over de liefde tussen mensen en dieren. Op 15 maart 2010 verscheen zijn laatste boek Restjes, Anathema's 9.

Meer auteur C. Buddingh' Bekijk alles

De Blauwbilgorgel en andere gedichten
€ 11,95

Meer auteur Peter van Straaten Bekijk alles

Zo gaan die dingen

Zo gaan die dingen

Peter van Straaten

€ 10,35

Meer auteur Jules Deelder Bekijk alles

Lessen in liefde

Lessen in liefde

Remco Campert, Nicholas Royle

€ 10,50

Meer auteur Rudy Kousbroek Bekijk alles

De Aaibaarheidsfactor

De Aaibaarheidsfactor

Rudy Kousbroek

€ 9,99

Meer auteur Joep van Deudekom Bekijk alles

De zwervende spits

De zwervende spits

Joep van Deudekom

€ 9,99

Meer spreker Erik van Muiswinkel Bekijk alles

De toch niet zo eenzame tocht van Torre
€ 15,99
De kleine prins

De kleine prins

Antoine de Saint-Exupéry

€ 14,50
Villa des Roses

Villa des Roses

Willem Elsschot

€ 9,99
De Griezelbus 3

De Griezelbus 3

Paul van Loon

€ 9,99