Luistervoorbeeld

Judas

Een familiekroniek
Auteur Astrid Holleeder
Voorlezer Beatrice van der Poel
Speelduur 16u 14m 52s
€ 14,99

Beschrijving

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt - 'Vrouwen vloeren Holleeder' - worden in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader - werknemer bij Heineken - de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.
Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 - het jaar van de Heineken-ontvoering - alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.

Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Bestverkochte spannende boek 2016

Genomineerd voor de NS Publieksprijs 2017

Details

Uitgeverij Lebowski Publishers
Publicatiedatum 8 mei 2017
ISBN 9789048839773
Taal Nederlands
Speelduur 16u 14m 52s
Bestandsgrootte 893 Mb
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Dat het zó intens was, zó gruwelijk en zo van alle kanten dreigend... Ik viel van mijn stoel toen ik het las" (Auke Kok, DWDD)

"Het eerste woord dat in mij opkomt is 'beklemmend'. Een ongekend, spatzuiver profiel" (Jessica Villerius, RTL Late Night)

"Ik wist niet wat ik las" (Matthijs van Nieuwkerk, DWDD)

"Ik kreeg het steeds benauwder... Elke keer leg je het weg en denk je 'Dit is gewoon echt waar? Wow!'" (Isa Hoes, RTL Late Night)

"Toen ik dit boek ging lezen waren er momenten dat ook ík toch nog weer steil achterover sloeg. Zo aangrijpend, zo goed geformuleerd en geschreven" (Peter R. de Vries, RTL Late Night)

"De soms haast literaire familiekroniek van de zus van ’s lands beruchtste crimineel is vooral beklemmend, inktzwart en op sommige momenten huiveringwekkend. Toch emotioneert het boek ook en ontbreekt de Amsterdamse humor niet, hoewel die meestal cynisch en hard is" (John van de Heuvel, De Telegraaf)

"Afschuw, liefde en wraak lopen in elkaar over in het boek… Het is de achterkant van een familieleven dat in het teken staat van de misdaad" (NRC Handelsblad)

'Dit is niet een boek om na 10 pagina's weg te leggen. Meeslepend geschreven. Doorlezen' (Hanneke Groenteman)

"De vrouw die zich uit dit milieu heeft weten te ontworstelen, zich via een universitaire studie en een juridische praktijk heeft opgewerkt en een succesvolle dochter heeft weten groot te brengen moet van tropisch hardhout zijn gemaakt. Judas is een fascinerende en ontroerende zedenschets" (Sheila Sitalsing)

"Ik gun Astrid Holleeder elk verkocht boek en elke week dat ze op 1 staat. Ze heeft het verdiend" (Simone van der Vlugt)

"Wat een verhaal. Wat een leven" (Jean-Pierre Geelen)

"Een verpletterend boek" (Antoinnette Scheulderman)

"Ik vond het bloedstollend... Het is een wereld die je niet kent, alleen kunt vermoeden. Je valt van de ene verbazing in de andere, dat is altijd wel goed bij dit soort boeken." (Michel van Egmond)

"Astrid Holleeder lezen bij de open haard. Da's nog eens een zondagavond. De term 'pageturner' was zelden zo toepasselijk." (Claudia de Breij)

"Een huiveringwekkend en indringend verhaal. Rauw en teder. Die vrouw kan schrijven!" (Gerlof Leistra)

Over de auteur
Astrid Holleeder

Astrid Holleeder (1965) is een Nederlands advocate en schrijfster. Ze is een zus van crimineel Willem Holleeder en was, samen met haar oudere zus en een ex-vriendin van Willem, getuige tegen haar broer in het Passageproces.

Toon aanbod