Brieven aan 't Hooge Nest
Brieven aan 't Hooge Nest

Brieven aan 't Hooge Nest

Over moed, medemenselijkheid en trouw blijven aan jezelf

Auteur

Roxane van Iperen

Spreker

Hymke de Vries

Speelduur

3 uur 37 min

€ 12,99

Beschrijving

Het kwaad kwam niet van buiten, maar uit onszelf. Om het moerasland heen blijven fietsen en alleen op het prille bloemenveld wijzen, is lui en gevaarlijk. Alles wat toen gebeurd is, kan per definitie nogmaals gebeuren en die kans wordt alleen maar groter als er geen streven is het gebeurde ten minste te onderzoeken.

Sinds de verschijning van 't Hooge Nest in november 2018 hebben talloze lezers Roxane van Iperen geschreven. Ontroerende brieven met ontboezemingen over de oorlog, over onbesproken leed en over opgroeien in een door trauma's getekend gezin. Maar ook kwam er nieuwe informatie over personen uit 't Hooge Nest aan het licht, die door deze publicatie wordt ontsloten.

Een simpel streven zoveel mogelijk stemmen aan het woord te laten. Geen historici, onderzoekers of oorlogskenners, hoewel die niet zijn uitgesloten, maar willekeurige lezers die zich geroepen voelden hun persoonlijke ervaringen op te schrijven over gebeurtenissen nu of uit die tijd.

Samen met de 4-meilezing Stemmen uit het diepe die ze in 2021 uitsprak, de Cleveringalezing en het aangrijpende relaas over de ontruiming van de psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch in 1943, vormen deze brieven een reflectie op de realiteit van onderdrukking, wegkijken, moed en medemenselijkheid.

Het zwijgen hielp niet. In hoeverre de brieven iets van het zwijgen opheffen is niet te zeggen - zij die in het zwijgen volharden schrijven niet.

Details

Imprint

Lebowski

Uitgever

Overamstel Uitgevers

Publicatiedatum

9 september 2021

ISBN

9789048864119

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 37 min

Bestandsgrootte

298 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. In 2021 schreef Van Iperen het Boekenweekessay De genocidefax, verzorgde ze de 4-meilezing en publiceerde ze Brieven aan 't Hooge Nest. Voorjaar 2022 verscheen haar essay Eigen welzijn eerst, en in 2023 volgde haar nieuwe roman Dat beloof ik.

Meer auteur Roxane van Iperen Bekijk alles

Dat beloof ik

Dat beloof ik

Roxane van Iperen

€ 15,99
De genocidefax

De genocidefax

Roxane van Iperen

€ 7,99
Eigen welzijn eerst

Eigen welzijn eerst

Roxane van Iperen

€ 13,99
Schuim der aarde

Schuim der aarde

Roxane van Iperen

€ 12,99

Meer spreker Hymke de Vries Bekijk alles

Alles wat beweegt

Alles wat beweegt

Susan Smit

€ 12,99
Landziek

Landziek

Mariëlle Selser

€ 13,99
Het schaarse licht

Het schaarse licht

Nino Haratischwili

€ 17,99
Rancune

Rancune

Max Seeck

€ 15,99