Luistervoorbeeld

De gezichten van de Boeddha

Stemmenspel in zes delen
Auteur Meino Zeillemaker
Spreker Rick Nicolet, Nettie Blanken, Helmert Woudenberg, Pamela Koevoets, Dirk Groeneveld
Speelduur 2u 12m 49s
€ 11,95

Beschrijving

De Boeddha staat voor ‘verlichting’, en verlichting kent veel gezichten, die bepaald zijn door tijd, geschiedenis, geografie, cultuur, en ontwikkeling. Er worden zes ‘gezichten’ van verlichting geschetst:

• van de Boeddha Gautama zelf; • van verlichte vrouwen en verlicht koningschap; • van de bodhisattva die naar een verlichte maatschappij streeft en de woudheilige die zich terugtrekt om verlichting te bereiken; • van de ch’an- en zenmeesters die je ‘je gezicht voordat je werd geboren’ tonen; • van de siddha’s, de reuzen van het vajra­yana, die tijd en ruimte beheersen; • en van het opgroeiende, westerse boeddhisme, gevoed door grote meesters uit het oosten, maar met haar heel eigen vormen.

Het stemmenspel kent een verteller (Rick Nicolet), afgewisseld door vier stemmen die verhalen, anekdotes, gedichten en citaten ten gehore brengen, en door veel, uiteenlopende muziekfragmenten, van raga’s, traditionele zangen, de Hart-soetra in verschillende talen, Bagaku-muziek, tot aan moderne muziek van Hans Zender en Giacinto Scelsi.

Inhoud
1. Over het leven van de Boeddha
2. Over vrouwen en koningschap
3. Over theravada en mahayana
4. Over het Chinese ch'an en het Japanse zen
5. Over de siddha's van het vajrayana
6. Over het moderne boeddhisme

Details

ImprintAsoka
UitgeverMilinda Uitgevers
Publicatiedatum 23 september 2014
ISBN 9789056703387
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 2u 12m 49s
Bestandsgrootte 122 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Meino Zeillemaker

Meino Zeillemaker (1938), schrijver, vertaler en fotograaf. Script en regie van een tiental dramatische films en documentaires; schreef artikelen over kunst en filmscripts; gaf les in esthetiek aan de UvH in Utrecht; leraar in het Shambhala-boeddhisme.

Toon aanbod