Tachtich Yn'e Bocht

Tachtich Yn'e Bocht

Fryske koartswyl en liedsjes ut 1980

Opname uit 1980 van het programma Tachtich yn’e bocht van cabaretier Rients Gratama. Met liedjes en sketches in het Fries.

Auteur

Rients Gratama

Spreker

Rients Gratama

Speelduur

1 uur 16 min

€ 9,95

Beschrijving

In deze opname uit 1980 zijn liedjes en sketches te horen van cabaretier Rients Gratama.

Inhoud
1. Fryslan boppe
2. Winter
3. Asou der bist
4. Us beppe
5. Oh Wonseradeel
6. Fryer
7. Wyfke
8. Dokkumer EE
9. Ik mis hwat ik doe hier
10. Krysterfeske
11. Tachtich yn`e bocht
12. Mem
13. Merke

Details

Imprint

Disky Communications Europe B.V.

Uitgever

Disky Communications Europe B.V.

Publicatiedatum

24 maart 2014

ISBN

9789077102879

Taal

Fries

Speelduur

1 uur 16 min

Bestandsgrootte

91 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Over de auteur

Rients Gratama (1932), geboren in Pingjum, begon zijn theateractiviteiten in 1957 bij het destijds vermaarde Friese theatergezelschap Tetman de Vries, waaraan hij zes jaar verbonden bleef. In 1963 richtte hij een eigen gezelschap op, wat in 1966 leidde tot een Friese one-man-show. Als zodanig werd hij in 1967 ontdekt door Wim Sonneveld, die hem aanspoorde tot het maken van een landelijke tournee. Sindsdien bespeelde hij in diverse formaties de vaderlandse podia met in hoofdzaak zelf geschreven programma's.

Daarnaast speelde hij met o.a. Jasperina de Jong en Gerard Cox in de musical Fien, met dezelfde Jasperina en Jenny Arean in de musical Heerlijk duurt het langst en maakte hij tussendoor nog twee theatershow's met Gerard Cox.

Hij schreef de musical Mata Hari, die zowel in het Fries als in het Nederlands werd gespeeld en leverde voorts als tekstschrijver bijdragen aan de theaterprogramma's van Jenny Arean, Joke Bruijs, Robert Paul, een tweetal musicals voor de Amsterdamse Jeugdkomedie en aan verschillende radio- en televisieprogramma's. Daarbij was hij zo'n twintig jaar als docent verbonden aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam en regisseerde een aantal projekten waaronder de monoloog Arendz en Arends en de theaterversie van de tv-serie Baas boppe baas.

Als acteur speelde hij rollen in de Pieter Verhoeff-films De dream en Nynke, in diverse tv-series, in de toneelproduktie De twaalf gezworenen van het NNT, bij Tryater In het door hemzelf geschreven Eintsje libben en de hoofdrol in King Lear. Voor het Posthuistheater in Heerenveen bewerkte hij A Christmas Carol van Charles Dickens tot de kerstvoorstelling Scrooge op de Fok, waarin hij de hoofdrol vertolkte. In het theaterseizoen 2010-2011 schreef en speelde hij het toneelstuk De goudfisk.