Nee, ik beslis

Nee, ik beslis

Twaalf gedichten en tien liedteksten van Hugo Claus, op muziek gezet en vertolkt door Steef Verwée, aangevuld met zeven gedichten voorgedragen door Hugo Claus zelf.

Auteur

Hugo Claus

Sprekers

Hugo Claus, Patricia Beysens, Steef Verwée

Speelduur

1 uur 0 min

€ 15,99

Beschrijving

De ‘Hotsy Totsy Club’ in de Hoogstraat in Gent was vanaf 1973 de place-to-be voor de artistieke incrowd van Vlaanderen en Nederland. Onder de begeesterde leiding van Guido en Motte Claus was deze kroeg de ontmoetingsplaats voor creatievelingen. Daar waren Hugo Claus, broer van Guido, en zijn vrienden vaste en graag geziene stamgasten en daar was het dat Steef Verwée, als jong muzikant, bevriend werd met dé grootmeester van de Nederlandse Letteren. Daar vond in 1983 de première plaats van Het Verdriet van België, het meesterwerk van Hugo Claus, meer bepaald op 17 maart. 25 jaar later, op 19 maart 2008, nam Hugo op waardige wijze afscheid van het leven, hij koos zelf om op deze manier te sterven, vandaar de titel Nee, ik beslis.

Het luisterboek Nee, ik beslis is opgevat als eerbetoon aan de Heer Hugo Claus en omvat twaalf gedichten gekozen in nauw overleg en in samenspraak met de dichter. De gedichten werden getoonzet door Steef Verwée, oorspronkelijk voor de muziektheaterproductie Claus on the Rocks die in 1978 in première ging in het theater Arena te Gent. In het luisterboek worden deze gedichten vertolkt door Steef Verwée. De song In Memoriam Ferdi komt uit de musical Casanova, gecomponeerd in 1987 in opdracht van het Arca (Tinnenpot) Theater te Gent. Voor Claus on the Rocks vertrouwde Claus tien ‘liedteksten’ toe aan Verwée. Deze teksten waren oorspronkelijk geschreven voor Liesbeth List maar werden door de zangeres ter zijde gelegd.

Deze teksten werden eveneens door Verwée op muziek gezet en exclusief in het programma verwerkt, toen in het theater Arena en ook nu in dit luisterboek gezongen door Patricia Beysens. Deze teksten werden niet gepubliceerd en geven daarom een genuanceerd beeld van de uitzonderlijke gaven van Claus als woordkunstenaar.

Een derde luik is voorbehouden voor de meester zelf, Hugo Claus leest zeven gedichten (ontmoeting, devotie, huwelijk, ongenoegen, reaktie, dekadentie, berusting).

De aanwezigheid van de originele stem van de dichter geeft een absolute en blijvende meerwaarde. De studio opnames dateren van 1985, jaar waarin Steef Verwée zijn TEO of The Erotic Opera componeerde op erotische teksten van Engelstalige dichters, première in theater Arena en tegelijk in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Hugo Claus verleende zijn medewerking aan TEO in de vorm van zeven gedichten als exclusieve bindteksten tussen de thematische opera-acts, deze werden bij elke uitvoering live uitgestuurd.

Nee, ik beslis, waarvan Motje Claus met genoegen en fierheid het meterschap aanvaardt, is een ode opgedragen aan het werk van Hugo Claus en bedoeld om de geest en het talent van de meester voor eeuwig te laten verder leven...

Zang: Patricia Beysens, Steef Verwée
Muziek: Steef Verwée
Piano: Eddy Aelbrecht
Cello: Dankaart Elst
Gitaren: Steef Verwée
Accordeon: Rony Verbiest
Arrangementen: Piano: Eddy Aelbrecht - Cello en Gitaren: Steef Verwée - Accordeon: Rony Verbiest
Opnameleiding: Rudy De Keyser

Productie: Hans Kusters voor HKM Literatuur
De teksten van Hugo Claus zijn afgedrukt met de toestemming van uitgeverij De Bezige Bij.
Lay out: Eric Fimmers
Illustratie cover: Hugo Claus

Een boekje met alle liedteksten wordt als pdf-bestand meegeleverd.

Inhoud
Liederen:
1. Ouverture
2. Je bent er niet
3. Oefening 7
4. Jij kwam langs
5. Zijn relikwie 3
6. Ik schrijf je neer
7. De anderen
8. Oefening 8
9. Oefening 9
10. Jij, jij, jij
11. Zijn relikwie 7
12. Gek van jou
13. In memoriam Ferdi
14. Mijn leven
15. Liedje
16. Wat wil je nou
17. Blauw
18. Oefening 4
19. Onze nacht
20. Romantisch
21. Ik hou niet van jou
22. Bewegen 1
23. Ha seele

Hugo Claus leest:
24. Aanvang
25. Ontdekking
26. Huwelijk
27. Ongenoegen
28. Reaktie
29. Dekadentie en hoop
30. Laatste groet

Details

Imprint

HKM Literatuur

Uitgever

Rubinstein Publishing BV

Publicatiedatum

16 februari 2018

ISBN

9789079390434

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 0 min

Bestandsgrootte

83 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Hugo Maurice Julien Claus (1929-2008), geboren in Brugge, bracht een groot deel van zijn jeugd door in een nonnenpensionaat, een omgeving waar hij later in Het verdriet van België een beeld van zou schetsen. De middelbare school doorliep hij in Kortrijk. Daarna bezocht hij de toneelschool en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In oktober 1947 vertrok hij naar Noord-Frankrijk om er als seizoen-arbeider in een suikerfabriek te werken. Deze ervaring leverde later het decor voor zijn beroemde toneelstuk Suiker. In Parijs ontmoette hij Antonin Artaud die met zijn theorieën over het 'theater van de wreedheid' een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme was. Claus voelde zich tot zijn ideeën aangetrokken. Toen Artaud een jaar later overleed roemde Claus hem in zijn bundel Registreren. Al snel hierna volgden de bundel Kleine reeks en zijn romandebuut De Metsiers.

Tijdens de jaren in Parijs was hij aanvankelijk vooral actief als schilder; hij sloot zich aan bij de Cobragroep en bevond zich geregeld in het gezelschap van o.a. Karel Appel en Corneille. In Parijs kwam hij ook in contact met de Nederlandse Vijftigers. Later vertrok hij naar Rome waar hij inspiratie opdeed voor zijn roman De koele minnaar. Eenmaal terug in Vlaanderen begon Claus theaterteksten te schrijven, waaronder Suiker en Een bruid in de morgen. De verzamelde toneelstukken die in 1999 zijn uitgegeven bevatten o.m. ook de 'klassieke stukken' die zijn gebaseerd op Seneca, Euripides en Sofocles.

Claus doorbrak de traditionele manier van schrijven. Kenmerkend aan zijn vroege werk was een overrompelende krachtige stijl en een bruisend taalgebruik. Een baanbrekend boek uit deze tijd is de gelaagde, ambitieuze roman De verwondering. Hierna verschenen de romans Omtrent Deedee, Schaamte en Het jaar van de kreeft. In 1983 verscheen zijn magnum opus Het verdriet van België. Het is het verhaal van de kostschooljaren van een Vlaamse jongen die zich vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog geleidelijk tot schrijver ontwikkelt. Het boek omspant de periode 1939-1947: vrede, oorlog, vrede. Het Vlaamse leven in deze crisisperiode van oorlog, collaboratie en overleven, wordt door Claus opgeroepen in een stroom van groteske en ontroerende verhalen. De roman brengt veel van de thema's en motieven uit het eerdere werk tot een eenheid. Ook in de romans De Geruchten (1996) en het vervolg Onvoltooid verleden (1998) wordt een portret van de Vlaamse samenleving geschetst, gaandeweg uitgroeiend tot een allegorie.

Claus, die naast zijn virtuoze beheersing van literaire genres en disciplines (film, beeldende kunst) toch ook vooraleerst een dichter pur sang is, publiceerde de laatste jaren de dichtbundels Wreed geluk (1999), Made in Belgium (2000), De groeten (2002, ter gelegenheid van Gedichtendag) en In geval van nood (april 2004). In 2007 verscheen Nu nog. Een keuze uit de gedichten. Hugo Claus is op 19 maart 2008 overleden.
(Bron: Uitgeverij De Bezige Bij)

Meer auteur Hugo Claus Bekijk alles

Vlaams Hugo Claus leest ...
€ 8,75
Poetracks

Poetracks

Hugo Claus, Remco Campert

€ 7,00
Vlaams Nu nog

Nu nog

Hugo Claus

€ 13,49

Meer spreker Hugo Claus Bekijk alles

Vlaams Hugo Claus leest ...
€ 8,75
Vlaams Nu nog

Nu nog

Hugo Claus

€ 13,49