Luistervoorbeeld

Plaatsnamen, de naam

Hans Croiset leest Proust
Auteur Marcel Proust
Voorlezer Hans Croiset
Speelduur 2u 6m 38s
€ 10,95

Beschrijving

Plaatsnamen, de naam, in de vertaling van Thérèse Cornips, omvat het derde hoofdstuk van het eerste deel van Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust.

De jeugdige hoofdpersoon mijmert over zijn kindertijd, over het verschil in de ruimtes die hij betrad, over de werkelijkheid en de gedroomde werkelijkheid, over landen en plaatsnamen, hij mijmert over verre reizen, neemt zich reizen voor, die vervolgens niet doorgaan, beschrijft treinen als genereuze kroonjuwelen, over een Florentijnse lente, over de Champs-Elyseés die van betekenis verandert, wanneer daar zijn geliefde Gilberte opduikt - ‘Van ons tweeën was ik de enige die liefhad’.

Het is ook in dit deel dat Monsieur Swann, de hoofdpersoon van Deel 2, een nieuwe gedaante aanneemt, als de vader van de verafgoodde Gilberte.

Plaatsnamen, de naam, al is het het derde hoofdstuk, kan een weldadige introductie betekenen voor dit meesterwerk van de Franse literatuur, terwijl het voor de ervaren lezers een intense samenvatting kan zijn van het wezen en de persoon van de hoofdpersoon. ‘Een subtiel drama zonder eind, vaak heel komisch en grondig decadent: een fin de siècle dat van geen ophouden weet’, aldus Gerrit Komrij.

Marcel Proust, Plaatsnamen, de naam, uit: Op zoek naar de verloren tijd, deel 3, De kant van Swann (De Bezige Bij, 1993). Vertaling: Therèse Cornips.
Opgenomen in november 2008 in Heartland Studio, Amsterdam met de stem van Hans Croiset.
Regie en techniek: Kees Schafrat
Editing: Anton-Jan Koster
Mastering: Hay Zeelen

Inhoud
1 Plaatsnamen: de naam
2 Toen ik eens in Combray
3 Maar dat het beeld
4 Die beelden waren om nog
5 Die stad, en de Stad der Leliën
6 Op een dag
7 Kortstondige klimop
8 Zolang ik ver van Gilberte was
9 Toch zat er enig schot in
10 Er was ook een dag
11 Ik sleepte Françoise mee
12 Op één van die zonnige dagen
13 In afwachting herlas ik
14 Ik had altijd een plattegrond
15 Zij noch mijn vader
16 Ik kende op het terrein
17 Dat complexe van het Bois
18 Ik nam de weg naar de Acacialaan
19 Wat een verschrikking!

Details

UitgeverMeesterwerk
Publicatiedatum 15 juni 2011
ISBN 9789081771757
Taal Nederlands
Speelduur 2u 6m 38s
Bestandsgrootte 103 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Marcel Proust

Marcel Proust (1871-1922) begon in 1907 aan een van de meesterwerken van de twintigste eeuw: de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd, waaraan hij doorschreef tot aan zijn dood. Proust was een van die zeldzame schrijvers die vastberaden het merendeel van zijn tijd spendeerde aan de creatie van één groot boek, dat hem als hoofdwerk en levenstaak voor ogen stond: zowel groot naar omvang als naar ambitie, breedte en diepgang. Op zoek naar de verloren tijd is te beschouwen als een van de mooiste, meest veelzijdige en indringendste romans ooit, en misschien wel het grootste en belangrijkste monument uit de literatuur van de twintigste eeuw.

Toon aanbod