Luistervoorbeeld

Een Liefde van Swann

Auteur Marcel Proust
Spreker Hans Croiset
Speelduur 9u 8m 4s
€ 19,95

Beschrijving

In de niet genoeg te prijzen vertaling van Thérèse Cornips, die een zeldzaam elegant Nederlands heeft weten te vinden ook voor dit tweede hoofdstuk (Een Liefde van Swann) van het eerste deel van Prousts meesterwerk Op Zoek Naar De Verloren Tijd (1913) volgen we de melancholieke kunstkenner Swann in zijn wanhopige liefde voor Odette, een naar zijn oordeel beeldschone vrouw uit de demi-monde.

Hij die gewend is in de meest chique salons van Parijs te vertoeven, die kind aan huis is met de groten der aarde, 'verlaagt' zich door zich in dringen in een voor de Parijse standaard van die tijd, mediocere salon, de kleine kring der Verdurins. Zijn radeloze verliefdheid laat hem avonturen beleven die geen luisteraar hem toewenst, en die tegelijkertijd iedere verliefde zelf aan den lijve heeft ondervonden.

Wij, Proustlezers en -luisteraars kunnen niet anders dan ons blijvend verbazen hoe iemand in staat is honderden bladzijden achtereen zo secuur en zonder ooit in herhalingen te vervallen, de menselijke ziel te ontrafelen, en die dat op een wijze doet die behalve van een onnavolgbare literaire schoonheid, van het inzicht getuigt dat zoals dat van een chirurg, die in staat is zenuw voor zenuw bloot te leggen.

De schakering van gevoelens, de waaier van tegenstrijdigheden die de liefde iemand in een staat van opperste ontreddering kan brengen, maakt dat de persoon Swann, door Proust opgeroepen, als een schepsel van vlees en bloed tot onze intieme vriendenkring gaat behoren, en dat wij tijdens het lezen en luisteren voortdurend terugschakelen naar ons zelf en wanhopig bijna proberen hem te weerhouden van misstappen, maar dat wij ons ook kunnen verheugen in zijn schaarse momenten van geluk. De kant van Swann, bestaande uit Combray, Een liefde van Swann en Plaatsnamen, de naam, is door Hans Croiset op meesterlijke wijze vereeuwigd.

Opgenomen in juni 2011 in Heartland Studio, Amsterdam met de stem van Hans Croiset.
Regie en techniek: Kees Schafrat
Editing: Robin van Vliet
Mastering: Jack Moelands

Details

UitgeverMeesterwerk
Publicatiedatum 8 november 2011
ISBN 9789081771764
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 9u 8m 4s
Bestandsgrootte 287 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur

Marcel Proust (1871-1922) begon in 1907 aan een van de meesterwerken van de twintigste eeuw: de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd, waaraan hij doorschreef tot aan zijn dood. Proust was een van die zeldzame schrijvers die vastberaden het merendeel van zijn tijd spendeerde aan de creatie van één groot boek, dat hem als hoofdwerk en levenstaak voor ogen stond: zowel groot naar omvang als naar ambitie, breedte en diepgang. Op zoek naar de verloren tijd is te beschouwen als een van de mooiste, meest veelzijdige en indringendste romans ooit, en misschien wel het grootste en belangrijkste monument uit de literatuur van de twintigste eeuw.

Toon aanbod