Luistervoorbeeld

Combray

Hans Croiset leest Proust
Auteur Marcel Proust
Voorlezer Hans Croiset
Speelduur 8u 44m 37s
€ 19,95

Beschrijving

Combray, het eerste deel van de zoektocht van de verteller naar de verloren tijd, bevat als een ouverture alle elementen waaruit de andere delen van dit omvangrijke werk is opgebouwd.

De zonder slaap doorgebrachte nachten laten de jonge Marcel alle angsten doormaken, die hem overdag teisterden. De uren van soms vergeefs wachten op de voetstappen op de trap van zijn moeder die hem zijn beloofde nachtzoen wel of niet komt brengen. De figuren van de toverlantaarnplaatjes die zijn fantasie overmeesteren en in angstaanjagende reuzen veranderen. Zelfs de geuren van de dag nemen de vorm aan van spookbeelden in de nacht. Het geroezemoes van de volwassenen beneden in de tuin dat de beginnende lentenacht vult en van geen ophouden weet, blijft hem uit zijn slaap houden tot onverwacht de moeder zijn kamer binnenkomt, hem zijn nachtzoen brengt en de hele nacht over hem zal waken. Een geluksgevoel dat hem zijn hele leven zal bij blijven. De smaak van een koekje in de thee gedrenkt, de geur er van, roept alle zomers die hij in Combray doorbracht bij hem terug, alle mensen om hem heen, alle mensen uit de buurt, de wandelingen, de geur van de seringen.

Misschien was de fascinatie van de verteller voor begrippen als tijd en herinnering de inspiratie om aan dit omvangrijke levenswerk te beginnen, waarvan de titel Op zoek naar de verloren tijd een citaat uit een van Shakespeare’s sonetten is.

De kant van Swann, bestaande uit Combray, Een liefde van Swann en Plaatsnamen, de naam, is door Hans Croiset op meesterlijke wijze vereeuwigd.

Details

UitgeverMeesterwerk
Publicatiedatum 18 februari 2012
ISBN 9789081771771
Taal Nederlands
Speelduur 8u 44m 37s
Bestandsgrootte 275 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Marcel Proust

Marcel Proust (1871-1922) begon in 1907 aan een van de meesterwerken van de twintigste eeuw: de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd, waaraan hij doorschreef tot aan zijn dood. Proust was een van die zeldzame schrijvers die vastberaden het merendeel van zijn tijd spendeerde aan de creatie van één groot boek, dat hem als hoofdwerk en levenstaak voor ogen stond: zowel groot naar omvang als naar ambitie, breedte en diepgang. Op zoek naar de verloren tijd is te beschouwen als een van de mooiste, meest veelzijdige en indringendste romans ooit, en misschien wel het grootste en belangrijkste monument uit de literatuur van de twintigste eeuw.

Toon aanbod