Luistervoorbeeld

Debussy

Een hoorcollege over zijn leven en werk
Auteur Leo Samama
Spreker Leo Samama
Speelduur 3u 55m 57s
€ 25,00

Beschrijving

De Franse componist Claude Debussy (1862 - 1918) was één van de belangrijkste componisten van het begin van de 20e eeuw. Zijn werk markeert de transitie van de late romantiek naar de moderne muziek. Tijdens zijn leven kwam hij in contact met andere componisten, waaronder Tsjaikovski en Wagner. Hij ontwikkelde zijn eigen klank en brak daarmee definitief met de romantiek.

Samama plaatst het leven en werk van Debussy in een cultuur-historisch perspectief en illustreert zijn college met voorbeelden van CD en de piano.

Inhoud

College 1
H1. De wereld van Debussy tussen Commune en Eerste Wereldoorlog
H2. De Franse cultuur tussen keizerrijk en republiek

College 2
H3. Debussy en zijn mening over kunst en cultuur
H4. De mens Debussy

College 3
H5. De verspreiding en ontvangst van Debussy's muziek
H6. Debussy en de natuur. Debussy en de dichtkunst

College 4
H7. Debussy's muzikale taal. De Nuages uit Les Nocturnes
H8. Prélude à l'après-midi d'un faune

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 26 november 2015
ISBN 9789085301172
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 3u 55m 57s
Bestandsgrootte 216 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Leo Samama

Leo Samama (1951) was als docent verbonden aan de conservatoria van Utrecht, Maastricht en Tilburg en aan de Rijksuniversiteit Utrecht, en schreef voor De Volkskrant, NRC/Handelsblad, de Haagse Post en Luister. Van 1991 was hij twee jaar gedelegeerd artistiek verantwoordelijke (namens het bestuur) bij het Koninklijk Concertgebouworkest, tot 2003 artistiek coördinator van het Residentie Orkest en van 2003 tot 2010 directeur van het Nederlands Kamerkoor. Samama heeft in tal van besturen zitting genomen, en diverse ‘podia’ (mede)opgericht, zoals de Nederlandse Strijkkwartet Academie en het internationale platform voor professionele kamerkoren TENSO.

Als auteur schreef hij onder meer Alphons Diepenbrock, componist van het vocale (Amsterdam, AUP 2012) en Nederlandse muziek in de 20ste eeuw (Amsterdam, AUP 2006), De zin van muziek (Amsterdam, AUP 2014), Het soloconcert (AUP 2015) en Het strijkkwartet (AUP 2018).

De compositorische werkzaamheden van Leo Samama hebben sinds zijn eerste officiële opus in 1974/75 tot uitvoeringen in binnen- en buitenland, tal van plaat- en cd-producties en een groot aantal opdrachten geleid. Voor zijn verdiensten voor het Nederlandse muziekleven is Leo Samama in juni 2010 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Toon aanbod