Luistervoorbeeld

Monteverdi

Een hoorcollege over zijn leven en werk
Auteur Leo Samama
Spreker Leo Samama
Speelduur 3u 48m 13s
€ 25,00

Beschrijving

Claudio Monteverdi (1567 - 1643) is zonder twijfel de belangrijkste componist geweest uit de boeiende periode waarin de renaissance overging in de barok. In deze periode componeerde Monteverdi aanvankelijk zuiver vocale madrigalen. Vanaf de eeuwwisseling schrijft hij steeds meer madrigalen die door instrumenten worden begeleid. In 1607 verscheen zijn eerste opera, Orfeo. Zijn tweede opera, L'incoronazione di Poppea, is een grote stap vooruit in het genre. Ook in de religieuze muziek heeft Monteverdi baanbrekend werk geschreven, zoals de Mariavespers.

Leo Samama behandelt in vier uur het leven en werk van deze unieke en veelzijdige componist die al bij leven internationale bekendheid genoot. Hij gebruikt daarbij tal van muziekvoorbeelden van CD en op piano.

Inhoud

College 1
H1. Tussen Cremona, Mantua en Venetië
H2. Monteverdi's levensloop tussen hof en kerk
H3. Polyfonie en imitatio

College 2
H4. Prima en secunda prattica
H5. Chromatiek en madrigalismen

College 3
H6. De vroege madrigaaltechniek van Monteverdi
H7. Zefiro Torna
H8. Il Combattimento di Tancredi e Clorinda

College 4
H9. L'Orfeo, favola in musica
H10. Van de Orfeo naar Poppea

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 27 november 2015
ISBN 9789085301257
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 3u 48m 13s
Bestandsgrootte 264 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Leo Samama

Leo Samama (1951) was als docent verbonden aan de conservatoria van Utrecht, Maastricht en Tilburg en aan de Rijksuniversiteit Utrecht, en schreef voor De Volkskrant, NRC/Handelsblad, de Haagse Post en Luister. Van 1991 was hij twee jaar gedelegeerd artistiek verantwoordelijke (namens het bestuur) bij het Koninklijk Concertgebouworkest, tot 2003 artistiek coördinator van het Residentie Orkest en van 2003 tot 2010 directeur van het Nederlands Kamerkoor. Samama heeft in tal van besturen zitting genomen, en diverse ‘podia’ (mede)opgericht, zoals de Nederlandse Strijkkwartet Academie en het internationale platform voor professionele kamerkoren TENSO.

Als auteur schreef hij onder meer Alphons Diepenbrock, componist van het vocale (Amsterdam, AUP 2012) en Nederlandse muziek in de 20ste eeuw (Amsterdam, AUP 2006), De zin van muziek (Amsterdam, AUP 2014), Het soloconcert (AUP 2015) en Het strijkkwartet (AUP 2018).

De compositorische werkzaamheden van Leo Samama hebben sinds zijn eerste officiële opus in 1974/75 tot uitvoeringen in binnen- en buitenland, tal van plaat- en cd-producties en een groot aantal opdrachten geleid. Voor zijn verdiensten voor het Nederlandse muziekleven is Leo Samama in juni 2010 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Toon aanbod