Luistervoorbeeld

Industriële revolutie

Een hoorcollege over de ontstaansgeschiedenis van het industriële westen
Auteur Maarten van Rossem
Voorlezer Maarten van Rossem
Speelduur 3u 16m 57s
€ 20,00

Beschrijving

In dit hoorcollege geeft Maarten van Rossem zijn visie op de ontstaansgeschiedenis van het industriële westen. Hij verhaalt over de ontwikkelingen die de industriële revolutie in Engeland mogelijk maakten en waarom die juist in Engeland en niet in China plaatsvonden.

Natuurwetenschappelijke ontdekkingen in de 17e eeuw en de behoefte om mijngangen droog te houden, leidden in Engeland rond 1700 tot de uitvinding van de eerste stoommachine. Door de ruime beschikbaarheid van steenkool als brandstof waren verschillende uitvinders in staat verbeteringen aan te brengen aan deze machine. Daardoor kon de katoenfabricage worden gemechaniseerd en konden treinen en schepen met stoom worden aangedreven. Deze maakten de Europese militaire en economische expansie over de gehele wereld mogelijk. Juist door een economische en commerciële prikkel ontstond in de negentiende eeuw de West-Europese superioriteit; een prikkel die in China destijds ontbrak.

Dit hoorcollege is tot stand gekomen i.s.m. Studium Generale Universiteit Utrecht.

Inhoud

College 1
H1. De voorlopers van de stoommachine
H2. De uitvinding van de stoommachine

College 2
H3. De eerste stoommachine in de praktijk
H4. De verbeteringen van de stoommachines

College 3
H5. De eerste spoorlijnen en de mechanisering van de katoenindustrie
H6. De militaire revolutie en eerste exploraties

College 4
H7. Exploratie, exploitatie en technische innovaties
H8. De grote veranderingen in de 19de eeuw

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 27 oktober 2014
ISBN 9789085301349
Taal Nederlands
Speelduur 3u 16m 57s
Bestandsgrootte 115 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Maarten van Rossem
Maarten van Rossem

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Toon aanbod