Luistervoorbeeld

Een geschiedenis van Jezus Christus

Een hoorcollege over de historische Jezus en de Christus van het geloof
Auteur Etienne Vermeersch
Spreker Etienne Vermeersch
Speelduur 2u 28m 54s
€ 18,00

Beschrijving

In zijn hoorcollege reconstrueert Etienne Vermeersch het leven van Jezus van Nazareth volgens een historisch-kritische methode. Deze bestaat uit een kritische analyse van de beschikbare bronnen en hun culturele en historische context om zo te beargumenteren wat historisch is en wat niet.

Algemeen wordt aangenomen dat Jezus van Nazareth een Joodse profeet was die leefde van ca. 5 v.C. tot ca. 30 n.C. Vanaf ongeveer 28 n.C. trad hij in Galilea en Judea naar buiten als profeet. Op bevel van de Romeinse prefect Pontius Pilatus werd hij in 30 (of 33) n.C. door Romeinse soldaten gekruisigd. Echter, er bestaan geen strikt historische bronnen over Jezus.

Met grote encyclopedische kennis, humor en eloquentie, behandelt Vermeersch de beschikbare bronnen en de meest betrouwbare getuigenissen, zoals o.a. de werken van Flavius Josephus, Paulus en de evangeliën.

Bij het hoorcollege hoort een lijst van aanbevolen literatuur die wordt meegeleverd als pdf-bestand.

Inhoud

College 1. De basisgegevens
H1. Uitgangspunten bij historisch onderzoek
H2. De canonieke evangeliën

College 2. De historische Jezus
H3. Onderzoek naar de historische Jezus
H4. Situering van de evangelieverhalen

College 3. De Christus van het geloof
H5. Van dood en verrijzenis naar Messias en God de Zoon
H6. De leer van de evangeliën en het christendom

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 22 mei 2015
ISBN 9789085301400
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 2u 28m 54s
Bestandsgrootte 155 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Etienne Vermeersch

Prof. dr. Etienne Vermeersch (1934) is een Vlaams filosoof, ethicus, scepticus en opiniemaker. Hij is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Gent en al meer dan 30 jaar een van de meest toonaangevende filosofen van België.

Oorspronkelijk studeerde hij voor priester, maar na vijf jaar trad hij uit de jezuïetenorde en werd atheïst. Hij weerlegt het bestaan van God, onderzoekt de historiek en de inhoud van de Bijbel en de Koran, en keert zich tegen de vrouwonvriendelijke praktijken in de geopenbaarde godsdiensten.

Hij was o.m. lid van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid, van de Raad van Bestuur van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie, van de MiNa-Raad en van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid en voorzitter van het Raadgevend Comite voor Bio-ethiek.

Etienne Vermeersch publiceerde vele wetenschappelijke werken, opiniestukken in kranten en tijdschriften en boeken voor een breed publiek, waaronder: De ogen van de Panda, een milieufilosofisch essay (1988), De rivier van Herakleitos, met co-auteur Johan Braeckman (2008) en Een zoektocht naar waarheid, in samenwerking met Dirk Verhofstadt (2011).

Toon aanbod