Een geschiedenis van Jezus Christus
Een geschiedenis van Jezus Christus

Een geschiedenis van Jezus Christus

Een hoorcollege over de historische Jezus en de Christus van het geloof

In zijn hoorcollege reconstrueert Etienne Vermeersch met grote encyclopedische kennis, humor en eloquentie het leven van Jezus van Nazareth volgens een historisch-kritische methode.

Auteur

Etienne Vermeersch

Spreker

Etienne Vermeersch

Speelduur

2 uur 28 min

€ 18,00

Beschrijving

In zijn hoorcollege reconstrueert Etienne Vermeersch het leven van Jezus van Nazareth volgens een historisch-kritische methode. Deze bestaat uit een kritische analyse van de beschikbare bronnen en hun culturele en historische context om zo te beargumenteren wat historisch is en wat niet.

Algemeen wordt aangenomen dat Jezus van Nazareth een Joodse profeet was die leefde van ca. 5 v.C. tot ca. 30 n.C. Vanaf ongeveer 28 n.C. trad hij in Galilea en Judea naar buiten als profeet. Op bevel van de Romeinse prefect Pontius Pilatus werd hij in 30 (of 33) n.C. door Romeinse soldaten gekruisigd. Echter, er bestaan geen strikt historische bronnen over Jezus.

Met grote encyclopedische kennis, humor en eloquentie, behandelt Vermeersch de beschikbare bronnen en de meest betrouwbare getuigenissen, zoals o.a. de werken van Flavius Josephus, Paulus en de evangeliën.

Bij het hoorcollege hoort een lijst van aanbevolen literatuur die wordt meegeleverd als pdf-bestand.

Inhoud

College 1. De basisgegevens
H1. Uitgangspunten bij historisch onderzoek
H2. De canonieke evangeliën

College 2. De historische Jezus
H3. Onderzoek naar de historische Jezus
H4. Situering van de evangelieverhalen

College 3. De Christus van het geloof
H5. Van dood en verrijzenis naar Messias en God de Zoon
H6. De leer van de evangeliën en het christendom

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

22 mei 2015

ISBN

9789085301400

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 28 min

Bestandsgrootte

155 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Prof. dr. Etienne Vermeersch (1934) is een Vlaams filosoof, ethicus, scepticus en opiniemaker. Hij is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Gent en al meer dan 30 jaar een van de meest toonaangevende filosofen van België.

Oorspronkelijk studeerde hij voor priester, maar na vijf jaar trad hij uit de jezuïetenorde en werd atheïst. Hij weerlegt het bestaan van God, onderzoekt de historiek en de inhoud van de Bijbel en de Koran, en keert zich tegen de vrouwonvriendelijke praktijken in de geopenbaarde godsdiensten.

Hij was o.m. lid van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid, van de Raad van Bestuur van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie, van de MiNa-Raad en van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid en voorzitter van het Raadgevend Comite voor Bio-ethiek.

Etienne Vermeersch publiceerde vele wetenschappelijke werken, opiniestukken in kranten en tijdschriften en boeken voor een breed publiek, waaronder: De ogen van de Panda, een milieufilosofisch essay (1988), De rivier van Herakleitos, met co-auteur Johan Braeckman (2008) en Een zoektocht naar waarheid, in samenwerking met Dirk Verhofstadt (2011).

Meer auteur Etienne Vermeersch Bekijk alles

Het hiernamaals

Het hiernamaals

Etienne Vermeersch

€ 18,00

Meer spreker Etienne Vermeersch Bekijk alles

Het hiernamaals

Het hiernamaals

Etienne Vermeersch

€ 18,00