Het Rusland van Poetin
Het Rusland van Poetin

Het Rusland van Poetin

Een hoorcollege over de historische ontwikkelingen van Rusland en Oekraïne

Een historisch overzicht van het Rusland van Poetin. Over de persoon Poetin, de ontwikkelingen in de Russische maatschappij en de achtergronden in de Oekraïne-crisis.

€ 20,00

Beschrijving

Rusland zit vast in een archaïsche machtsstructuur. De politiek in het Kremlin heeft heimwee naar de oude machtspositie uit de tijd van het communistische regime. Poetin lijkt te worden gedreven door wroeging en wraak. Dat werd pijnlijk duidelijk door de inlijving van de Krim en de hybride oorlog in Oost-Oekraïne. Wat drijft Poetin? Hoe ziet zijn "Russische wereld" eruit en wat betekent zijn politiek voor de toekomst van Rusland en van landen in zijn invloedssfeer, zoals Oekraïne? Zijn wij getuige van de fantoompijn van een uiteengevallen imperium of van een opmars naar een nieuwe hegemonie?

In vier colleges van een uur geven Rusland- en Oekraïnekenners Hubert Smeets, Michel Krielaars, Marc Jansen en Laura Starink een historisch overzicht van het Rusland van Poetin. Met aandacht voor de persoon Poetin, de ontwikkelingen in de Russische maatschappij en de achtergronden in de Oekraïne-crisis.

Bij het hoorcollege wordt een lijst met aanbevolen literatuur als pdf-bestand meegeleverd.

Dit college is tot stand gekomen i.s.m. de Rode Hoed.

Inhoud

College 1. De wraak van Poetin - door Hubert Smeets
H1. Wraak op de geschiedenis
H2. Oorzaken van de wraak op de geschiedenis
H3. Consequenties van de wraak op de geschiedenis

College 2. Het Rusland van Poetin door de ogen van Anton Tsjechov - door Michel Krielaars
H4. Rusland in de 19e eeuw
H5. Maatschappelijke ontwikkelingen in de 20e eeuw
H6. Alcohol en de Russische ziel

College 3. Grensland - door Marc Jansen
H7. Het bestaansrecht van Oekraïne
H8. Sovjet-jaren en onafhankelijkheid
H9. De Oekraïne-crisis

College 4. De schaduw van de grote broer - door Laura Starink
H10. Titanenstrijd in Oekraïne
H11. Euromajdan, groene mannetjes en de opstand in het Oosten
H12. Het slagveld in Kiev: oligarchen, politieke Machers en stokkende hervormingen

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

20 januari 2016

ISBN

9789085301493

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 43 min

Bestandsgrootte

120 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Dr. Marc Jansen (1946) is historicus en Oost-Europakenner. Hij doceerde tot 2011 aan de Universiteit van Amsterdam waaraan hij nog steeds als gastonderzoeker verbonden is. Hij schreef vele boeken en artikelen over Rusland en de (voormalige) Sovjetunie, het meest recent Grensland: Een geschiedenis van Oekraïne (Van Oorschot, vijfde druk, 2015). In oktober 2015 kwam eveneens bij Van Oorschot een nieuwe, volledig geactualiseerde tiende druk uit van Een geschiedenis van Rusland: Van Rurik tot Poetin, oorspronkelijk geschreven door J.W. Bezemer, met Marc Jansen als auteur van de drie hoofdstukken die gaan over de periode na 1991.Michel Krielaars (1961) is historicus en chef Boeken van NRC Handelsblad. Voor die krant was hij ook een aantal jaren correspondent in Moskou. Hij publiceerde onder meer Van het kleine koude front over het einde van de Koude Oorlog en meest recentelijk Het brilletje van Tsjechov, over reizen door Rusland.Hubert Smeets (1956) is historicus en journalist bij NRC Handelsblad. Tijdens de ondergang van de Sovjet-Unie in 1991 was hij correspondent in Moskou. Van 2003 tot 2007 was hij hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Hij won de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek en schreef onder meer Gekrenkte zielen, over vrijheid in Rusland, Erfenis van een wereldrijk, over de ondergang van de Sovjet-Unie en de opkomst van Rusland en meest recentelijk De wraak van Poetin, Rusland contra Europa.Laura Starink (1954) versloeg van 1987 tot 1991 als correspondent van NRC Handelsblad in Moskou de perestrojka van Michail Gorbatsjov en het einde van het communisme. Ze schreef daarover Een land van horen zeggen (1991). De recente ontwikkelingen in Oekraïne, het nieuwe machtsconflict tussen Poetin en het Westen, leidden tot haar laatste boek De schaduw van de Grote Broer (2015), genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Ze is regelmatig in Oekraïne.

Laura Starink studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte 28 jaar in uiteenlopende functies bij NRC Handelsblad. Zo was zij verslaggever, correspondent in Moskou, lid van de hoofdredactie en hoofdredacteur van het maandblad M, een voorloper van nieuwe journalistieke initiatieven als De correspondent. In 2008 verscheen De Russische kater, over de desillusies van Rusland. De laatste jaren werkt zij als zelfstandig publicist. Naast haar boeken over Rusland en Oost-Europa verscheen in 2013 haar alom geprezen familiegeschiedenis Duitse wortels, het oorlogsverhaal van haar Duitse moeder uit Silezië, geboren in een doorsnee familie in Hitlers Derde Rijk. Een Duitse vertaling is net verschenen (Meine Mutter aus Mikultschütz).

Meer auteur Michel Krielaars Bekijk alles

Het brilletje van Tsjechov

Het brilletje van Tsjechov

Michel Krielaars

€ 12,99

Meer auteur Hubert Smeets Bekijk alles

Een wonderbaarlijk politicus
€ 15,99