Luistervoorbeeld

De Amerikaanse presidentsverkiezingen

Een hoorcollege over de ontwikkelingen van 1960 tot nu
Auteur Maarten van Rossem
Spreker Maarten van Rossem
Speelduur 1u 40m 40s
€ 10,00

Beschrijving

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn misschien wel de belangrijkste verkiezingen die er zijn. Wie uiteindelijk president wordt van het machtigste land ter wereld zal niet alleen veel macht en invloed hebben op de binnenlandse, maar vooral ook op de buitenlandse politiek. Hoewel iedere Amerikaan zich als onafhankelijke kandidaat verkiesbaar kan stellen, gaat de strijd feitelijk tussen de Democratische en de Republikeinse partij.

Maarten van Rossem behandelt de geschiedenis en ontwikkeling van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de tweede helft van 20ste eeuw. Hij begint vanaf de verkiezingen van 1960 toen John F. Kennedy en Richard Nixon tegen elkaar streden en er voor het eerst een presidentieel debat live op TV plaatsvond. Hij eindigt bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Dit college is tot stand gekomen i.s.m. de Rode Hoed.

Inhoud

College 1. De context van de presidentsverkiezingen
H1. Het politieke landschap in de V.S.
H2. De opkomst bij de verkiezingen
H3. Hoe democratisch is Amerika?

College 2. De presidentsverkiezingen vanaf de jaren zestig
H4. De rol van het debat
H5. De rol van TV spotjes
H6. De veranderingen bij de Democratische en Republikeinse Partij

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 8 juli 2016
ISBN 9789085301547
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 40m 40s
Bestandsgrootte 61 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Maarten van Rossem

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Toon aanbod