Luistervoorbeeld

Valkuilen van ons denken

Een hoorcollege over de kracht van kritisch denken
Auteur Johan Braeckman
Spreker Johan Braeckman
Speelduur 3u 33m 53s
€ 20,00

Beschrijving

Wij mensen lopen het risico om foute ideeën op een slimme manier te rationaliseren. En zo graven we onszelf steeds dieper de denkput in. Hoe komt dat nu eigenlijk? En hoe voorkomen we dit? Kritisch denken komt niet van nature. Een blind proces van natuurlijke selectie heeft ons opgezadeld met een brein dat uitermate feil- en kwetsbaar blijkt voor foute ideeën, ondanks de indrukwekkende prestaties die het dagelijks levert. Helder denken is een vaardigheid die verworven dient te worden. Net zoals je zonder training nooit topsporter kan worden, zal ook niemand in staat zijn om de valkuilen van ons denken te vermijden zonder gerichte oefening in kritisch denken. Johan Braeckman leidt ons rond in de dwaalwegen van onze psychologie en in de verleidelijke redeneerfouten waarvoor we onszelf en onze kinderen maar beter kunnen behoeden. Dit hoorcollege is een vervolg op de succesvolle serie Kritisch denken van Johan Braeckman.
Een synopsis van het hoorcollege wordt als pdf-bestand meegeleverd.

Deze uitgave is tot stand gekomen i.s.m. de Humanistische-Vrijzinnige Vereniging en de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen.

Inhoud
College 1. Kleine filosofie van de oplichtersfilosofie H1. Helder denken over slordig denken H2. Een parafrase op een uitspraak van Socrates en enkele vuistregels H3. Over Bernard Madoff en andere oplichters H4. Lef en leugens en hoe ons te beschermen College 2. Kritisch denken over religie H5. Over een bijzonder buitengewone bewering H6. De hardnekkigheid van religie H7. De groepspsychologische dynamiek van religie H8. De cognitieve wetenschap van religie College 3. Wie een put graaft voor zichzelf, geraakt er moeilijk uit H9. Over rationeel denken H10. Steeds dieper de denkput in H11. Over religie, radicalisering en geweld H12. De toekomst van het rationele denken

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 1 september 2017
ISBN 9789085301691
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 3u 33m 53s
Bestandsgrootte 111 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Johan Braeckman

Prof. dr. Johan Braeckman (1965) studeerde wijsbegeerte en menselijke ecologie aan de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en de University of California. Hij doceert aan de Universiteit Gent en was Socrates hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Van Johan Braeckman zijn bij Home Academy verschenen oa Darwin en de evolutietheorie, Kritisch denken, Recht maken wat krom is?, Arthur Conan Doyle (samen met Jean Paul Van Bendegem en Vitalski) en Valkuilen van ons denken.

Toon aanbod