Valkuilen van ons denken

Valkuilen van ons denken

Een hoorcollege over de kracht van kritisch denken

Kritisch denken komt niet van nature. In dit hoorcollege legt Johan Braeckman uit waardoor ons brein zo feil- en kwetsbaar is.

Auteur

Johan Braeckman

Spreker

Johan Braeckman

Speelduur

3 uur 33 min

€ 20,00

Beschrijving

Wij mensen lopen het risico om foute ideeën op een slimme manier te rationaliseren. En zo graven we onszelf steeds dieper de denkput in. Hoe komt dat nu eigenlijk? En hoe voorkomen we dit? Kritisch denken komt niet van nature. Een blind proces van natuurlijke selectie heeft ons opgezadeld met een brein dat uitermate feil- en kwetsbaar blijkt voor foute ideeën, ondanks de indrukwekkende prestaties die het dagelijks levert. Helder denken is een vaardigheid die verworven dient te worden. Net zoals je zonder training nooit topsporter kan worden, zal ook niemand in staat zijn om de valkuilen van ons denken te vermijden zonder gerichte oefening in kritisch denken. Johan Braeckman leidt ons rond in de dwaalwegen van onze psychologie en in de verleidelijke redeneerfouten waarvoor we onszelf en onze kinderen maar beter kunnen behoeden. Dit hoorcollege is een vervolg op de succesvolle serie Kritisch denken van Johan Braeckman.

INHOUD

College 1. Kleine filosofie van de oplichtersfilosofie H1. Helder denken over slordig denken H2. Een parafrase op een uitspraak van Socrates en enkele vuistregels H3. Over Bernard Madoff en andere oplichters H4. Lef en leugens en hoe ons te beschermen College 2. Kritisch denken over religie H5. Over een bijzonder buitengewone bewering H6. De hardnekkigheid van religie H7. De groepspsychologische dynamiek van religie H8. De cognitieve wetenschap van religie College 3. Wie een put graaft voor zichzelf, geraakt er moeilijk uit H9. Over rationeel denken H10. Steeds dieper de denkput in H11. Over religie, radicalisering en geweld H12. De toekomst van het rationele denken

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

1 september 2017

ISBN

9789085301691

Taal

Nederlands

Speelduur

3 uur 33 min

Bestandsgrootte

111 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur


Prof. dr. Johan Braeckman studeerde wijsbegeerte en menselijke ecologie aan de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en de University of California. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en was Socrates hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde meerdere boeken, onder meer Darwins moordbekentenis (2001), De Rivier van Herakleitos. Een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte (met E. Vermeersch, 2008), De Ongelovige Thomas heeft een Punt (met M. Boudry, 2012), Een zoektocht naar menselijkheid (met D. Verhofstadt, 2021), Fascinerend Leven. Markante figuren en ideeën uit de geschiedenis van de biologie (met L. Van Speybroeck, 2022) en Ezelsoren. Kanttekeningen bij moeilijke kwesties (2022).

Meer info over Johan Braeckman: https://www.facebook.com/johanbraeckmanofficial/

Meer auteur Johan Braeckman Bekijk alles

Vlaams Van Boëthius tot Pico della Mirandola
€ 40,00
Vlaams Lewis Carroll

Lewis Carroll

Jean Paul Van Bendegem, Johan Braeckman

€ 25,00
Vlaams Van Euclides tot Augustinus

Van Euclides tot Augustinus

Johan Braeckman

€ 40,00
Vlaams Van Plato tot Sextus Empiricus
4.0
€ 40,00

Meer spreker Johan Braeckman Bekijk alles

Vlaams Van Boëthius tot Pico della Mirandola
€ 40,00
Vlaams Lewis Carroll

Lewis Carroll

Jean Paul Van Bendegem, Johan Braeckman

€ 25,00
Vlaams Van Euclides tot Augustinus

Van Euclides tot Augustinus

Johan Braeckman

€ 40,00
Vlaams Van Plato tot Sextus Empiricus
4.0
€ 40,00