Luistervoorbeeld

Massaal geweld

Een hoorcollege over Nederland en het massaal geweld van de 20ste eeuw
Auteur Hans Blom
Spreker Hans Blom
Speelduur 4u 5m 38s
€ 20,00

Beschrijving

De 20e eeuw is de eeuw van de massa's en dus ook van het massaal geweld. De moord op omstreeks zes miljoen Joden, de Holocaust of Shoah, wordt tegenwoordig algemeen als het dieptepunt daarvan beschouwd, maar stond zeker niet alleen. In dit hoorcollege schetst Hans Blom in grote lijnen deze massale geweldsuitoefening in de afgelopen eeuw. Hij analyseert hoe we dit massaal geweld kunnen begrijpen door het in de historische context te plaatsen.

Bijzondere aandacht wordt gegeven aan Nederland, dat geruime tijd aan de massale geweldsuitoefening leek te ontsnappen, maar in de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende koloniale oorlog ook het volle pond kreeg.

Bij dit hoorcollege wordt een synopsis als pdf-bestand meegeleverd.

Dit hoorcollege is georganiseerd in samenwerking met Studium Generale Universiteit Leiden.

Inhoud

College 1. De Europese burgeroorlogen van de 20e eeuw
H1. De eeuw van de massa's
H2. Geschiedenis als mensenwerk
H3. De Europese burgeroorlogen en de Eerste Wereldoorlog
H4. Een burgerlijk-verzuilde samenleving in een tijd van crisis

College 2. De Holocaust: hoe was het mogelijk?
H5. De historische context van de Holocaust
H6. Antisemitisme en het verloop van de Jodenvervolging
H7. Nederland in de bezettingstijd en de Jodenvervolging
H8. De Jodenvervolging in Nederland in internationaal vergelijkend perspectief

College 3. De gevolgen voor de tweede helft van de 20ste eeuw
H9. Herschikking van de machtsverhoudingen in de wereld: de Koude Oorlog en dekolonisatie
H10. Nederland na de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie
H11. Erfenissen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust tot de jaren zeventig
H12. Erfenissen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust vanaf de jaren zeventig tot nu

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 1 mei 2018
ISBN 9789085301769
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 4u 5m 38s
Bestandsgrootte 143 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Hans Blom

Prof. dr. Hans (J.C.H.) Blom (1943) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar in 1975 op het proefschrift De muiterij op De Zeven Provinciën. Gevolgen en reacties in Nederland. Vanaf 1970 werkte hij als docent en sinds 1983 als hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1996 werd hij, met behoud van het hoogleraarschap, benoemd tot directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Hij publiceerde en leidde grote onderzoeksprogramma’s over uiteenlopende onderwerpen voornamelijk uit de geschiedenis van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw met als bijzondere specialisaties de geschiedenis van de verzuiling en de periode van de jaren van en rond de Duitse bezetting. Naast enkele bundels van artikelen van zijn hand redigeerde hij onder meer Geschiedenis van de Nederlanden en Geschiedenis van de Joden in Nederland, die beide ook in Engelse vertaling verschenen.

Bekendheid bij een groter publiek verwierf hij met zijn inaugurele rede uit 1983 In de ban van goed en fout? Wetenschappelijk geschiedschrijving van de bezettingstijd in Nederland, en door zijn medewerking aan enkele historische onderzoeksrapporten over zeer gevoelige onderwerpen uit het recente verleden, zoals De Affaire Menten (1979) en Srebrenica. Een ‘veilig gebied’ (2002). Naast zijn onderwijs in de studierichting geschiedenis aan de UVA, begeleidde hij vele proefschriften. Meer dan 60 maal trad hij op als promotor. Sinds 1 januari 2008 is hij met emeritaat. In 2008 en 2009 was hij senior advisor van een in 2009 serie televisiedocumentaires over Nederland in de bezettingstijd (De Oorlog). In het academisch jaar 2010-2011 was hij Cleveringa- hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Hans Blom vervulde, al of niet in het kader van zijn functies, vele lidmaatschappen van commissie en besturen. Zo was hij onder veel meer decaan van de Faculteit der Letteren van de UvA, voorzitter van de studierichting geschiedenis van die faculteit, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, voorzitter van de redactie van de Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, voorzitter van de stichting die het wereldcongres van de historici in 2010 in Amsterdam organiseerde, voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden en voorzitter van het bestuur van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Toon aanbod