Luistervoorbeeld

De Volksauto

Een hoorcollege over de geschiedenis van de gezinswagen
Auteur Maarten van Rossem
Spreker Maarten van Rossem
Speelduur 2u 47m 48s
€ 15,00

Beschrijving

De 20ste eeuw is de eeuw van de massamotorisering. In 1913 begon de eerste massale serieproductie van auto's in Amerika. Door een efficiënt productieproces lukte het de industrieel Henry Ford om de T-Ford relatief goedkoop op de markt te brengen en daarmee toegankelijk te maken voor de groeiende middenklasse. In Europa kwam de automobilisering van de samenleving pas op gang na 1960. Elk Europees industrieland leverde een eigen bijdrage: de Duitse Bondsrepubliek produceerde de luidruchtige, maar uiterst solide VW kever, de Fransen kwamen met de ingenieuze 2cv en de Engelsen met de briljante Mini. Het allerliefste autootje was zonder meer de Italiaanse Fiat 500. Binnen vijftien jaar stond Europa op wielen en deze nieuwe mobiliteit veranderde in hoog tempo de samenleving.

In zijn hoorcollege schetst Maarten van Rossem in grote stappen de cultuurgeschiedenis van de gezinswagen en daarmee ook die van de Westerse samenleving.

Een lijst met aanbevolen literatuur bij het hoorcollege De Volksauto wordt als pdf-bestand meegeleverd.

Dit hoorcollege is georganiseerd in samenwerking met de Studium Generale TU Delft.

Inhoud

H1. Het begin
H2. De revolutionaire T-Ford
H3. Hitlers geesteskind
H4. Militaire volkswagens
H5. De Kever door een Engelsman gered
H6. De Trabant, een volkswagen van Duroplast
H7. Een Toute Petite Voiture
H8. De swingende Mini
H9. De Cinquecento, het liefste volkswagentje ooit
H10. Veiligheid en infrastructuur

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 12 november 2018
ISBN 9789085301813
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 2u 47m 48s
Bestandsgrootte 120 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Het leerzaamste hoorcollege van Maarten van Rossem.
Ik ben een groot liefhebber van de hoorcolleges en boeken van Maarten van Rossem en ik denk dat ik dit college over de volksauto misschien wel de leerzaamste is van al zijn werk. Een onderwerp waarvan Van Rossem volgens mij goed opmerkt te weinig aandacht voor is in de algemene geschiedschrijving. Hij weet het treffend in perspectief te brengen en je krijgt door de verhelderende uitleg van de historicus enorme goesting om eens een kijkje te nemen in de bestaande autofabrieken/musea in Duitsland of de VS.
Over de auteur
Photo Maarten van Rossem

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Toon aanbod