Luistervoorbeeld

Drie grootmachten in de 21e eeuw

Een hoorcollege over de politieke geschiedenis van Amerika, Europa en China in de afgelopen 20 jaar
Auteur Maarten van Rossem
Spreker Maarten van Rossem
Speelduur 2u 43m 43s
€ 12,00
Op verlanglijst

Beschrijving

In zijn hoorcollege over de geschiedenis van de 21e eeuw schetst Maarten van Rossem de grote historische lijnen van de afgelopen 20 jaar. Hij concentreert zich daarbij op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, Europa en China. Welke gebeurtenissen hebben de koers van deze eeuw bepaald? Wat is de invloed van de aanslagen van 9 september 2001 en van de war on terror die daarop volgde? Hoe groot is de impact van de kredietcrisis? Wat is de rol van de E.U.? De opkomst van China als nieuwe wereldmogendheid doet de verhoudingen in de mondiale geopolitiek veranderen. In dit overzichtscollege rijgt Maarten van Rossem deze thema's aan elkaar.

Inhoud

H1. Inleiding op de 21ste eeuw
H2. Een eerste voorgeschiedenis: de jaren 70
H3. Een twee voorgeschiedenis: de jaren 80 en 90
H4. 9/11 en Amerika's unipolar moment
H5. Europa en de E.U.
H6. China
H7. De kredietcrisis en de stand van zaken in 2020

Details

UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 14 december 2020
ISBN 9789085302131
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 2u 43m 43s
Bestandsgrootte 92 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Maarten van Rossem

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Toon aanbod