Luistervoorbeeld

De bekering van Constantijn

Een hoorcollege over de kerstening van het Romeinse Rijk
Auteur Jona Lendering
Spreker Jona Lendering
Speelduur 2u 52m 26s
€ 15,00

Beschrijving

Het is een van de bekendste verhalen uit de Oudheid: hoe keizer Constantijn in 310 vlak voor een veldslag een visioen had van een lichtend kruis, zich bekeerde tot het christendom, zijn vijanden versloeg en de kerk begon te begunstigen.

In dit hoorcollege vertelt Jona Lendering op basis van vele historische bronnen het ware verhaal over de eerste christelijke keizer. Hij begint zijn college met een overzicht van het Romeinse Rijk in de eerste twee eeuwen n. Chr. en de vele crises in de derde eeuw. Na het door keizer Diocletianus ingestelde systeem van vier keizers golden Jupiter en Hercules voortaan als beschermgoden van het Romeinse Rijk. Christenen die weigerden te offeren aan deze goden, werden vervolgd. Hij schetst daarna de opkomst van Constantijn als keizer en behandelt de verschillende versies en interpretaties van het visioen en de meer waarschijnlijke redenen van de doorbraak van een vorm van christendom.

INHOUD
H1. Het Romeinse Rijk in de 1e en 2e eeuw
H2. De crisis van de 3e eeuw
H3. De diepere oorzaken van de crisis
H4. Diocletianus
H5. De opkomst van Constantijn
H6. Het visioen van Constantijn
H7. Verschillende versies en interpretaties van het visioen
H8. De doorbraak van een christendom

Details

UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 18 januari 2022
ISBN 9789085302292
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 2u 52m 26s
Bestandsgrootte 104 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Jona Lendering

Drs. Jona Lendering is historicus. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en was betrokken bij diverse archeologische opgravingen in Nederland en Griekenland. Daarnaast is hij mede-oprichter van Livius Onderwijs, een onafhankelijke school voor historisch onderwijs. Van zijn hand verschenen diverse boeken, waaronder Alexander de Grote, Israël verdeeld en Bedrieglijk echt. In 2016 werd de Theodor Award aan hem toegekend voor zijn publicaties over het belang van het klassieke erfgoed. Kijk voor meer informatie op www.livius.org

Toon aanbod