Strijd!
Strijd!

Strijd!

Een hoorcollege over strijd en oorlog in multidisciplinair perspectief

Oorlog is een bijzonder en paradoxaal fenomeen. Het roept tegelijk walging en fascinatie op. Oorlog was een inspiratiebron voor de beste wereldliteratuur én voor de meest afschuwelijke gruweldaden. E

Auteur

Christ Klep

Spreker

Christ Klep

Speelduur

6 uur 42 min

€ 25,00

Beschrijving

Oorlog is een bijzonder en paradoxaal fenomeen. Het roept tegelijk walging en fascinatie op. Oorlog was een inspiratiebron voor de beste wereldliteratuur én voor de meest afschuwelijke gruweldaden. Eén ding is duidelijk: oorlog is een belangrijke ‘vormende’ kracht in de geschiedenis. Zo zag de landkaart van Europa er na de Eerste Wereldoorlog totaal anders uit dan ervoor. Complete keizerrijken verdwenen en nieuwe staten werden gevormd. Na 1945 zorgden koloniale en revolutionaire oorlogen voor een geheel andere wereldkaart. Oorlog gaat gepaard met extreem geweld en verwoesting, maar wordt ook wel gezien als onvermijdelijk of zelfs als noodzakelijk. In zijn hoorcollege behandelt militair historicus Christ Klep het fenomeen van strijd en oorlog in multidisciplinair perspectief: zowel biologisch-filosofisch, cultureel-politiek, juridisch, praktisch-analytisch, alsook militair-technisch en futurologisch. Hij biedt daarmee geen definitief antwoord op de vraag waarom wij oorlog voeren, maar wel genoeg stof tot nadenken.

INHOUD

College 1. Waarom strijd?
H1. Inleiding op een paradoxaal fenomeen
H2. De naturenurture benadering
H3. Waarom vechten soldaten?

College 2. De strijd begrensd(?)
H4. Denken over het begrenzen van de strijd
H5. Concrete uitwerkingen van begrenzing

College 3: Grote strijd en kleine strijd
H6. De organisatie van conventionele oorlogvoering
H7. De praktijk van conventionele oorlogvoering
H8. Niet-conventionele oorlogvoering
H9. De asymmetrische strijd

College 4. Cultuur en strijd
H10. De militaire cultuur en identiteit van landen
H11. Twee beelden van de Nederlandse militaire cultuur en identiteit
H12. De huidige Nederlandse militaire identiteit is dubbelzinnig

College 5. De atoomstrijd
H13. Inleiding op kernwapens als buitencategorie
H14. Een militair-strategische blik op kernwapens
H15. Blijft de nucleaire afschrikking werken?
H16. De menselijke factor in de atoomstrijd

College 6. Strijd in de toekomst
H17. Een beschouwende blik op toekomstige oorlogvoering
H18. Concrete toekomstige ontwikkelingen
H19. Het militariseren van de mens en autonome wapens

Details

Imprint

Home Academy Publishers B.V.

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

17 maart 2023

ISBN

9789085302452

Taal

Nederlands

Speelduur

6 uur 42 min

Bestandsgrootte

212 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Christ Klep studeerde aan de Stichting Opleiding Leraren in Utrecht (geschiedenis en Engels, 1982-1986), gevolgd door een studie aan de Universiteit Utrecht (specialisaties Oost-Europese studies en Ruslandkunde, contemporaine geschiedenis, internationale betrekkingen 1986-1988). Na een aantal jaren als docent te hebben gewerkt bij de Universiteit Utrecht (1988-1992), maakte hij de overstap naar het Instituut voor Militaire Geschiedenis (IMG, inmiddels NIMH) van het ministerie van Defensie. In 2001-2002 was hij onderzoeker bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING).

Sindsdien is Christ Klep freelance historicus-onderzoeker (onder andere voor het ministerie van Buitenlandse Zaken), universitair docent, consultant, publicist, tekstschrijver (onder andere voor de podcastserie Oorlog op de flank) en commentator in de media. Hij is columnist voor het tijdschrift Maarten! en vaste ontbijtgast bij het radioprogramma De Ochtend. Klep promoveerde in maart 2009 op het proefschrift Somalië, Rwanda, Srebrenica. De nasleep van drie ontspoorde vredesmissies (Amsterdam, 2009).

Christ Klep specialiseerde zich in militaire geschiedenis en defensievraagstukken. Maar ook de internationale betrekkingen, moderne geschiedenis en politiek-maatschappelijke vraagstukken hebben zijn belangstelling. Recente publicaties zijn: We hebben alles onder controle. Risico en corona (Amsterdam, 2022), Van wereldmacht tot ‘braafste jongetje.’ Onze militaire identiteit door de jaren heen (Amsterdam, 2019), De oorlog van nu (Amsterdam, 2018, met R. Bijkerk), Dossier-JSF. Joint Strike Fighter, het megaproject, de politiek, de aankoop (Amsterdam, 2014), Uruzgan. Nederlandse militairen op missie, 2005-2010 (Amsterdam, 2011) en Van Korea tot Kabul. De Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties sinds 1945 (Den Haag, 2005) (met R. van Gils).

Meer auteur Christ Klep Bekijk alles

Operatie Market Garden
€ 10,00

Meer spreker Christ Klep Bekijk alles

Operatie Market Garden
€ 10,00