Operatie Market Garden
Operatie Market Garden

Operatie Market Garden

Een hoorcollege over de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis

Op 17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, operatie Market-Garden.

Auteur

Christ Klep

Spreker

Christ Klep

Speelduur

2 uur 15 min

€ 10,00

Beschrijving

In september 1944 werd in bezet Nederland een ambitieuze geallieerde militaire operatie uitgevoerd onder de naam Operatie Market Garden. Deze operatie, bedacht door de Britse veldmaarschalk Montgomery, had als doel een snelle doorgang door Nederland en een mogelijke beëindiging van de oorlog vóór kerst van dat jaar. Bij de operatie werden meer dan 30.000 parachutisten ingezet om strategische bruggen over rivieren en kanalen van Eindhoven tot aan de brug bij Arnhem te veroveren. Tegelijkertijd rukte een grondleger op langs de route die de luchtlandingstroepen hadden veiliggesteld. Hoewel de eerste fasen van Market Garden succesvol waren en bruggen in Eindhoven en Nijmegen werden veroverd, stuitte de operatie op felle weerstand van de Duitsers, vooral bij Arnhem.

De strijd om de brug bij Arnhem bleek catastrofaal. De geallieerde troepen waren te ver van de brug geland, slecht bevoorraad en overweldigd door sterker aanwezige Duitse troepen. Na negen dagen van intense gevechten werd de operatie afgeblazen. De mislukking bij Arnhem liet een groot deel van Nederland tot de bevrijding in mei 1945 onder Duitse bezetting.

Operatie Market Garden staat te boek als een van de grootste geallieerde mislukkingen van de Tweede Wereldoorlog en illustreert de complexiteit en het risico van grootschalige luchtlandingsoperaties. Het toonde ook de vastberadenheid en het heroïsme van de betrokken troepen, wiens inspanningen nog steeds herdacht worden.

Christ Klep schetst in zijn hoorcollege zowel de aanloop, plannen en uitvoering van de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, alsook de oorzaken van het falen ervan en de ervaringen en lessen die uit de Operatie Market Garden getrokken kunnen worden.

Inhoud

College 1. Het plan en de uitvoering van Operatie Market Garden
H1. Inleiding en aanloop
H2. Het plan
H3. De uitvoering

College 2. De oorzaken van het falen van Operatie Market Garden
H4. Luchtlandingsoperaties en het belang van verrassing
H5. De Duitsers
H6. De Britten en Amerikanen

Details

Imprint

Home Academy Publishers B.V.

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

18 april 2024

ISBN

9789085302650

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 15 min

Bestandsgrootte

72 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur


Christ Klep studeerde Oost-Europese en Internationale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte als universitair docent aan diezelfde universiteit en als wetenschappelijk medewerker bij het ministerie van Defensie. Klep promoveerde in maart 2009 op het proefschrift Somalië, Rwanda, Srebrenica. De nasleep van drie ontspoorde vredesmissies. Sinds enkele jaren is hij freelance historicus-onderzoeker, publicist, gastdocent en commentator bij diverse radio- en TV programma’s. Hij specialiseerde zich in militaire geschiedenis en defensievraagstukken. Maar ook de internationale betrekkingen, moderne geschiedenis en politiek-maatschappelijke vraagstukken hebben zijn belangstelling. In 2023 verscheen van hem het boek De eerste TikTok-oorlog? Smartphone, drone, satelliet en de Oekraïne-oorlog.

Meer auteur Christ Klep Bekijk alles

Strijd!

Strijd!

Christ Klep

€ 25,00

Meer spreker Christ Klep Bekijk alles

Strijd!

Strijd!

Christ Klep

€ 25,00