Luistervoorbeeld

Nationalisme

Een introductielezing op het hoorcollege Vaderlandsliefde
Auteur Joep Leerssen
Voorlezer Joep Leerssen
Speelduur 1u 14m 28s
€ 0,00

Beschrijving

Het nationalisme beheerst sinds twee eeuwen het Europese politieke denken. Begrippen als 'natie' en 'nationalisme' worden vaak in tegenstrijdige en uiteenlopende betekenissen gebruikt en met vaak een gebrekkige kennis over de cultuurhistorische achtergronden.

De huidige crisis in Europa, waarbij politici terugvallen op ongefundeerde nationalistische retoriek, laat zien hoe belangrijk het thema van nationalisme is.

In dit gratis hoorcollege van een uur vertelt Joep Leerssen over nationalisme en nationaal gevoel in Europa.

Inhoud
1. Nationalisme
2. Geluidsfragment van het hoorcollege Literatuurgeschiedenis
3. Geluidsfragment van het hoorcollege Vaderlandsliefde

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 27 november 2015
ISBN 9789085308591
Taal Nederlands
Speelduur 1u 14m 28s
Bestandsgrootte 76 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Joep Leerssen
Joep Leerssen

Prof. dr. Joep Leerssen (1955) groeide op in Maastricht. Na zijn schooljaren aan het Henric van Veldeke College te Maastricht studeerde hij vergelijkende literatuurwetenschap en Engels aan de Universiteit van Aken. Tijdens die studie begon hij ook aan een conservatoriumstudie fluit in Maastricht. Na zijn afstuderen in Aken ging hij naar Ierland voor een promotie-studie in Anglo-Irish Studies aan het University College te Dublin. Daar voltooide hij ook zijn conservatoriumstudie en was tijdens zijn promotieonderzoek twee jaar werkzaam als beroepsmusicus. In 1986 promoveerde Leerssen aan de Universiteit van Utrecht (cum laude).

Sinds 1991 is hij hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in binnen- en buitenland talloze artikelen en boeken over nationale stereotypen en over het verband tussen literatuur, historisch besef en nationalisme. In 2006 verscheen van zijn hand De bronnen van het vaderland, over taal, literatuur en de afbakening van Nederland in de periode 1806 - 1890. Joep Leerssen is lid van de KANW en een van de winnaars van de Spinozaprijs 2008.

Toon aanbod