Luistervoorbeeld

Chopin

Componisten Portretten - Luisterboeken over grote componisten
Auteur Thijs Bonger
Voorlezer Thijs Bonger
Speelduur 2u 33m 16s
€ 12,00

Beschrijving

Mazurka, nocturne en polonaise. Hoewel menig componist zich met die genres heeft beziggehouden, denkt vrijwel iedereen bij die woorden automatisch aan Frédéric Chopin (1810-1849). Een groot deel van zijn korte leven woonde hij in ballingschap in Parijs.

Zijn subtiele composities en pianospel, de heimwee naar zijn geboorteland Polen en het langzaam wegkwijnen door TBC maakte hem tot een hyperromantische figuur. Chopin was een groot vernieuwer en heeft enorm veel invloed gehad op latere generaties componisten en pianisten. Zijn populariteit is nooit afhankelijk geweest van mode.

Inhoud
Hoofdstuk 1. Een koninklijke uitvaart. Jeugd
Hoofdstuk 2. De eerste optredens
Hoofdstuk 3. Studie en Wenen
Hoofdstuk 4. Terug naar Warschau, maar niet voor lang
Hoofdstuk 5. Veel vrienden en leerlingen
Hoofdstuk 6. Een merkwaardig koppel en een gruwelijke dood

Details

Uitgeverij Home Academy
Publicatiedatum 14 september 2011
ISBN 9789085309116
Taal Nederlands
Speelduur 2u 33m 16s
Bestandsgrootte 178 Mb
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Thijs Bonger
Thijs Bonger

Drs. Thijs Bonger (1944) is presentator en programmamaker bij de Concertzender. Voor het dagblad BN/De Stem schrijft hij concertrecensies over klassieke muziek en jazz. Hij werkte 35 jaar als leraar Engels en Culturele & Kunstzinnige Vorming.

Zijn radiocarrière begon bij de lokale radiozender Stadsradio Breda. Naast zijn werkzaamheden voor de Concertzender, is hij auteur van zes luisterboeken over componistenlevens o.a. van Tsjaikovski, Gershwin en Chopin; redacteur voor het TV programma De Tiende van Tijl; schrijft hij programmatoelichtingen voor Muziekgebouw aan het IJ, Philharmonie Zuid Nederland, Concertzaal Tilburg, Stichting Strijkkwaretten Nederland e.a.

Toon aanbod