Luistervoorbeeld

Populisme

Een hoorcollege over de geschiedenis van de populistische politiek in Nederland
Auteur Maarten van Rossem
Voorlezer Maarten van Rossem
Speelduur 4u 11m 4s
€ 25,00

Beschrijving

Sinds de snelle opkomst van Pim Fortuin in 2002 is de Nederlandse politiek veranderd. De politieke partijen lijken zich inmiddels te hebben hervonden. Niet door zich tegen het populisme te keren, maar eerder door het te erkennen. Wat is populisme? En is het echt zo nieuw of is het onlosmakelijk deel van de democratie?

Maarten van Rossem plaatst het hedendaagse populisme in historisch perspectief. Hij laat met humor de merkwaardige paradox zien dat we nooit zo welvarend en veilig zijn geweest, maar ook nooit zo ontevreden en angstig.

Inhoud

College 1
H1. Inleiding
H2. Historische achtergronden

College 2
H3. Meer historische achtergronden
H4. Het populisme in Europa en Nederland

College 3
H5. Eigenschappen en oorzaken van het populisme, de opkomst van Fortuyn
H6. Fortuyn domineert de emoties en de verkiezingen van 2002

College 4
H7. Na Fortuyn, de pseude-Fortuyns
H8. De opkomst van Geert Wilders en de schadelijkheid van het populisme

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 19 juli 2011
ISBN 9789085309130
Taal Nederlands
Speelduur 4u 11m 4s
Bestandsgrootte 224 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Maarten van Rossem
Maarten van Rossem

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Toon aanbod