Luistervoorbeeld

De atoombom

Een hoorcollege over de geschiedenis van de nucleaire wapenwedloop
Auteur Maarten van Rossem
Voorlezer Maarten van Rossem
Speelduur 4u 19m 5s
€ 25,00

Beschrijving

In 1939 startten de Amerikanen in het geheim het Manhattan Project dat zou leiden tot de ontwikkeling van de atoombom en het gebruik ervan op Hiroshima en Nagasaki. Maarten van Rossem behandelt de geschiedenis van het ontstaan van het meest destructieve en gevreesde wapen. Een boeiend en multidisciplinair college over de atoombom en de nucleaire wapenwedloop die daar op volgde.

Deze uitgave is tot stand gekomen i.s.m. Studium Generale Universiteit Utrecht. Het Studium Generale van de Universiteit Utrecht verzorgt een interdisciplinair aanbod van lezingen en symposia op wetenschappelijk en cultureel gebied.

Inhoud

College 1
H1. Hiroshima
H2. Kernsplitsing: een Duitse atoombom

College 2
H3. Nader onderzoek
H4. De atoombom wordt werkelijkheid

College 3
H5. Op weg naar een onvermijdelijke wapenwedloop
H6. Een waanzinnige nucleaire wapenwedloop

College 4
H7. Een wapenwedloop met afspraken
H8. Het einde van de Koude Oorlog en de toekomst van de atoombom

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 26 november 2015
ISBN 9789085309406
Taal Nederlands
Speelduur 4u 19m 5s
Bestandsgrootte 240 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Maarten van Rossem
Maarten van Rossem

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Toon aanbod