Olympische Spelen
Olympische Spelen

Olympische Spelen

Een hoorcollege over de geschiedenis van de Spelen, van de oudheid tot nu

In zes colleges worden de oude en de moderne Spelen behandeld en komt de vraag aan de orde wat er van de oude Spelen nog is terug te zien in de moderne Spelen. Welke verschillen zijn er in de loop van de tijd ontstaan?

Auteur

Fik Meijer

Spreker

Fik Meijer

Speelduur

2 uur 8 min

€ 15,00

Beschrijving

De oorsprong van de Olympische Spelen gaat terug tot de vroege Griekse Oudheid. Hoe zijn deze Spelen ontstaan en welke rol hadden ze in de oudheid? Fik Meijer vertelt op meeslepende wijze de geschiedenis van de Spelen, vanaf de vroegste Griekse ontwikkeling tot en met de Olympische Spelen van nu. Met aandacht voor de rol van de goden, het programma van de atleten, de heldenverhalen, de afschaffing door de Romeinen in 393 A.D. en de herontdekking van de Spelen in de 19e eeuw.

In 776 v.Chr. werden volgens de antieke auteurs voor het eerst officieel Spelen ter ere van Zeus gehouden. Plaats van handeling was Olympia, gelegen in de landsreek Elis in het noordwesten van de Peloponneos. Meer dan duizend jaar waren de Olympische Spelen het grootste sportfestival van de oude wereld, totdat de christelijke keizer Theodosius de Spelen verbood. In de negentiende eeuw werden zij opnieuw tot leven gewekt en in 1896 konden de eerste moderne Spelen in Athene worden gehouden.

Nu zijn de Olympische Spelen niet meer weg te denken uit ons leven. Juist omdat ze van zo grote betekenis zijn geworden, staan ze bloot aan kritiek als het IOC (Internationaal Olympisch Comité) of een organiserend land een beleid voert dat in de ogen van velen de toets der kritiek niet kan doorstaan. De felle protesten tegen de Chinese onderdrukking van Tibet en de schending van mensenrechten hebben laten zien dat de Olympische Spelen zijn uitgegroeid tot meer dan het grootste sportfestival ter wereld.

In zes colleges behandelt Fik Meijer de oude en de moderne Spelen en stelt herhaaldelijk de vraag aan de orde wat er van de oude Spelen nog is terug te zien in de moderne Spelen en welke grote verschillen er in de loop van de twintigste eeuw zijn ontstaan.

Inhoud

College 1
H1. De oude Olympische Spelen: een eerste verkenning
H2. Het programma
H3. De atleten en hun reputatie

College 2
H4. De accomodaties en de toeschouwers
H5. De aanloop naar de moderne Olympische Spelen
H6. De moderne Olympische Spelen: van Athene tot Peking

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

24 november 2015

ISBN

9789085309550

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 8 min

Bestandsgrootte

74 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Prof. dr. Fik Meijer (1942) studeerde vanaf 1960 Klassieke Letteren aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1967 studeerde hij af met als hoofdvak Oude geschiedenis en als bijvakken Klassieke Archeologie en Latijn. Van 1966 tot 1974 was hij leraar Klassieke Talen aan het Bonaventura Lyceum te Leiden. In 1973 promoveerde hij op een proefschrift, getiteld Catilina, de politieke en sociaal-economische achtergronden van de Catilinarische samenzwering. In 1974 maakte hij de overstap naar het Hoger Beroepsonderwijs: hij werd docent Oude Geschiedenis aan het Nutsseminarium van de Universiteit van Amsterdam, zowel aan de Nieuwe Lerarenopleiding De Witte Leli als aan de avondlijke MO-opleiding. In 1980 werd hij benoemd tot hoofddocent Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd in1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid. In 1999 werd hij gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis aan de UvA. In 2007 ging hij met emeritaat.

Hij publiceerde o.a. Keizers sterven niet in bed, Macht zonder Grenzen, Vreemd Volk en Gladiatoren. Bij Home Academy zijn eerder van hem de hoorcolleges Klassieke Oudheid en Olympische Spelen verschenen.

Meer auteur Fik Meijer Bekijk alles

Heeft wetenschap nut?

Heeft wetenschap nut?

Vincent Icke, Marita Mathijsen

€ 10,00
Van Babylon tot New York

Van Babylon tot New York

Fik Meijer, Herman Beliën

€ 25,00
Klassieke Oudheid

Klassieke Oudheid

Fik Meijer

€ 25,00
Opkomst & val van het Romeinse Rijk
€ 39,95

Meer spreker Fik Meijer Bekijk alles

Heeft wetenschap nut?

Heeft wetenschap nut?

Vincent Icke, Marita Mathijsen

€ 10,00
Van Babylon tot New York

Van Babylon tot New York

Fik Meijer, Herman Beliën

€ 25,00
Klassieke Oudheid

Klassieke Oudheid

Fik Meijer

€ 25,00
Opkomst & val van het Romeinse Rijk
€ 39,95