Van Babylon tot New York
Van Babylon tot New York

Van Babylon tot New York

Een hoorcollege over 5000 jaar stadsgeschiedenis

In deze collegereeks wordt een levendig overzicht gegeven van bijna 5000 jaar stadsgeschiedenis aan de hand van een aantal concrete steden in verschillende fasen van hun ontwikkeling.

Auteurs

Fik Meijer, Herman Beliën, Paul Knevel

Sprekers

Herman Beliën, Fik Meijer, Paul Knevel

Speelduur

4 uur 56 min

€ 25,00

Beschrijving

De stad is een intrigerend fenomeen. Al duizenden jaren wordt er door mensen in gewoond en geleefd. Het is bovendien de plek bij uitstek waar wordt gehandeld, religie en cultuur wordt aangeboden en van waaruit wordt bestuurd. In deze collegereeks wordt een levendig overzicht gegeven van bijna 5000 jaar stadsgeschiedenis aan de hand van een aantal concrete steden in verschillende fasen van hun ontwikkeling. Ideaaltypen als de klassieke stad, de middeleeuwse stad, de barokstad en de moderne stad worden gekoppeld aan de lotgevallen van echte steden en aan de opvattingen en ambities van stedelingen en planologen van vlees en bloed.

Inhoud

College 1
H1. Vijfduizend jaar stadsgeschiedenis: een introductie
H2. De oerstad: Babylon
H3. De Griekse polis: Athene

College 2
H4. De klassieke stad: Rome
H5. De vroegmiddeleeuwse ontstedelijking: Rome
H6. De middeleeuwse koopmansstad: Venetië

College 3
H7. De vroegmoderne theaterstad: Rome
H8. De koloniale stad: Nieuw-Amsterdam
H9. De absolutistische hofstad: Berlijn

College 4
H10. De moderne industriestad: Manchester
H11. De negentiende-eeuwse hoofdstad: Rome
H12. De hedendaagse wereldstad: New York

Details

Imprint

Home Academy

Uitgever

Home Academy Publishers B.V.

Publicatiedatum

24 november 2015

ISBN

9789085309598

Taal

Nederlands

Speelduur

4 uur 56 min

Bestandsgrootte

278 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Prof. dr. Fik Meijer (1942) studeerde vanaf 1960 Klassieke Letteren aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1967 studeerde hij af met als hoofdvak Oude geschiedenis en als bijvakken Klassieke Archeologie en Latijn. Van 1966 tot 1974 was hij leraar Klassieke Talen aan het Bonaventura Lyceum te Leiden. In 1973 promoveerde hij op een proefschrift, getiteld Catilina, de politieke en sociaal-economische achtergronden van de Catilinarische samenzwering. In 1974 maakte hij de overstap naar het Hoger Beroepsonderwijs: hij werd docent Oude Geschiedenis aan het Nutsseminarium van de Universiteit van Amsterdam, zowel aan de Nieuwe Lerarenopleiding De Witte Leli als aan de avondlijke MO-opleiding. In 1980 werd hij benoemd tot hoofddocent Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd in1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid. In 1999 werd hij gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis aan de UvA. In 2007 ging hij met emeritaat.

Hij publiceerde o.a. Keizers sterven niet in bed, Macht zonder Grenzen, Vreemd Volk en Gladiatoren. Bij Home Academy zijn eerder van hem de hoorcolleges Klassieke Oudheid en Olympische Spelen verschenen.Drs. Herman Beliën (1946-2013) was historicus en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Beliën schreef diverse onderwijsboeken, reisgidsen en historische boeken voor een groter publiek, zoals De Nederlandse geschiedenis in een notendop en Geschiedenis op straat. Wandelingen door de geschiedenis van Nederland (samen met Paul Knevel en Ineke van Tol). In 1999 en 2000 presenteerde hij twee tv-programma's voor de NPS: De quiz van de eeuw en Bestaat Nederland wel?, een reeks van tien documentaires over de Nederlandse cultuur.Dr. Paul Knevel (1961) is als universitair docent verbonden aan de Opleiding Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert regelmatig over uiteenlopende onderwerpen uit de geschiedenis van Nederland in de vroegmoderne tijd. Tot zijn recente publicaties behoort Geschiedenis op straat. Wandelingen door de geschiedenis van Nederland (samen met Herman Beliën en Ineke van Tol).

Meer auteur Fik Meijer Bekijk alles

Heeft wetenschap nut?

Heeft wetenschap nut?

Vincent Icke, Marita Mathijsen

€ 10,00
Olympische Spelen

Olympische Spelen

Fik Meijer

€ 15,00
Klassieke Oudheid

Klassieke Oudheid

Fik Meijer

€ 25,00
Opkomst & val van het Romeinse Rijk
€ 39,95

Meer auteur Herman Beliën Bekijk alles

Vaderlandse Geschiedenis

Vaderlandse Geschiedenis

Herman Beliën

€ 25,00

Meer spreker Herman Beliën Bekijk alles

Vaderlandse Geschiedenis

Vaderlandse Geschiedenis

Herman Beliën

€ 25,00

Meer spreker Fik Meijer Bekijk alles

Heeft wetenschap nut?

Heeft wetenschap nut?

Vincent Icke, Marita Mathijsen

€ 10,00
Olympische Spelen

Olympische Spelen

Fik Meijer

€ 15,00
Klassieke Oudheid

Klassieke Oudheid

Fik Meijer

€ 25,00
Opkomst & val van het Romeinse Rijk
€ 39,95