Luistervoorbeeld

Van Babylon tot New York

Een hoorcollege over 5000 jaar stadsgeschiedenis
Auteur Fik Meijer, Herman Beliën, Paul Knevel
Spreker Herman Beliën, Fik Meijer, Paul Knevel
Speelduur 4u 56m 51s
€ 25,00

Beschrijving

De stad is een intrigerend fenomeen. Al duizenden jaren wordt er door mensen in gewoond en geleefd. Het is bovendien de plek bij uitstek waar wordt gehandeld, religie en cultuur wordt aangeboden en van waaruit wordt bestuurd. In deze collegereeks wordt een levendig overzicht gegeven van bijna 5000 jaar stadsgeschiedenis aan de hand van een aantal concrete steden in verschillende fasen van hun ontwikkeling. Ideaaltypen als de klassieke stad, de middeleeuwse stad, de barokstad en de moderne stad worden gekoppeld aan de lotgevallen van echte steden en aan de opvattingen en ambities van stedelingen en planologen van vlees en bloed.

Inhoud

College 1
H1. Vijfduizend jaar stadsgeschiedenis: een introductie
H2. De oerstad: Babylon
H3. De Griekse polis: Athene

College 2
H4. De klassieke stad: Rome
H5. De vroegmiddeleeuwse ontstedelijking: Rome
H6. De middeleeuwse koopmansstad: Venetië

College 3
H7. De vroegmoderne theaterstad: Rome
H8. De koloniale stad: Nieuw-Amsterdam
H9. De absolutistische hofstad: Berlijn

College 4
H10. De moderne industriestad: Manchester
H11. De negentiende-eeuwse hoofdstad: Rome
H12. De hedendaagse wereldstad: New York

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 24 november 2015
ISBN 9789085309598
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 4u 56m 51s
Bestandsgrootte 278 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Fik Meijer

Prof. dr. Fik Meijer (1942) studeerde vanaf 1960 Klassieke Letteren aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1967 studeerde hij af met als hoofdvak Oude geschiedenis en als bijvakken Klassieke Archeologie en Latijn. Van 1966 tot 1974 was hij leraar Klassieke Talen aan het Bonaventura Lyceum te Leiden. In 1973 promoveerde hij op een proefschrift, getiteld Catilina, de politieke en sociaal-economische achtergronden van de Catilinarische samenzwering. In 1974 maakte hij de overstap naar het Hoger Beroepsonderwijs: hij werd docent Oude Geschiedenis aan het Nutsseminarium van de Universiteit van Amsterdam, zowel aan de Nieuwe Lerarenopleiding De Witte Leli als aan de avondlijke MO-opleiding. In 1980 werd hij benoemd tot hoofddocent Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd in1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid. In 1999 werd hij gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis aan de UvA. In 2007 ging hij met emeritaat.

Hij publiceerde o.a. Keizers sterven niet in bed, Macht zonder Grenzen, Vreemd Volk en Gladiatoren. Bij Home Academy zijn eerder van hem de hoorcolleges Klassieke Oudheid en Olympische Spelen verschenen.

Toon aanbod