Luistervoorbeeld

Mens en Dier

Een hoorcollege over hun natuur, gedrag en onderlinge relaties
Auteur Midas Dekkers
Voorlezer Midas Dekkers
Speelduur 1u 49m 49s
€ 15,00

Beschrijving

Van de circa één miljoen diersoorten op aarde heeft de mens er een stuk of tien uitverkoren. Waarom houden mensen van dieren? Hoe zit het met het 'mens in het beest' en met het 'beest in de mens'? Wat zegt dat over hun natuur en gedrag? Waar eindigt dierenliefde en begint bestialiteit? Op geestige en heldere wijze legt Midas Dekkers de ogenschijnlijk vreemde, maar innige relatie tussen mens en dier bloot.

Inhoud

College 1
H1. Ons soort dieren
H2. Persoonlijke kennissen
H3. De mens in het beest

College 2
H4. Het beest in de mens
H5. Het grensgebied
H6. Een metafoor op pootjes

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 19 november 2015
ISBN 9789085309741
Taal Nederlands
Speelduur 1u 49m 49s
Bestandsgrootte 53 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Typisch Midas. Heerlijk. Maar je moet er wel van houden.' (Ype Feikema)

'In dit hoorcollege, ingedeeld in zes hoofdstukken van twintig minuten, gaat Midas Dekkers op zijn eigen wijze in op de relatie tussen mens en dier of de betekenis van (huis)dieren en hun eigenschappen voor de mens. Zijn eigen wijze betekent: druk pratend, soms zinnen niet afmakend door eigen gedachten te volgen, shockerend in platvloers taalgebruik, confronterend tegen gebaande wegen of opvattingen, humoristisch, zienswijzen presenterend waar je zelf niet direct opgekomen zou zijn, populair wetenschappelijk waardoor het toegankelijk en aansprekend is voor het niet-deskundige publiek, biologische gegevens geplaatst in maatschappelijke en individuele context vanuit zijn eigen gevoel of visie. Al luisterend hoef je het natuurlijk niet altijd eens te zijn met Midas. Maar een glimlach, verwondering, of ergernis zullen zich ongetwijfeld afwiselen. Meer dan de moeite waard om zelf te beoordelen wat het grootste deel vormt.' (Drs. Jan Beelen, NBD-Biblio)

Over de auteur
Photo Midas Dekkers
Midas Dekkers

Midas Dekkers (1946) studeerde biologie in Amsterdam. Na zijn studie werkte Midas in het Zoölogisch Museum en hij was redacteur bij uitgeverij Het Spectrum. Sinds 1980 heeft hij een wekelijkse radiocolumn in het VARA programma Vroege Vogels. Hij publiceerde populair-wetenschappelijke bijdragen in o.a. NRC, Volkskrant, het Vara magazine en andere tijdschriften.

Midas Dekkers is bioloog. Maar sinds lange tijd worden de natuurgidsen vervangen door werk waarin Midas eigen, originele persoonlijkheid en stijl doorklinken, al blijft de bioloog nooit ver buiten beeld. Hij heeft dan vijftig boeken op zijn naam staan, waaronder Lief Dier, De Vergankelijkheid en De Larf.

Toon aanbod