Luistervoorbeeld

Koude Oorlog

Een hoorcollege over de wereldgeschiedenis van de strijd tussen Oost en West
Auteur Maarten van Rossem
Voorlezer Maarten van Rossem
Speelduur 4u 4m 19s
€ 25,00

Beschrijving

De Koude Oorlog was lang niet zo koud als de term doet vermoeden. Aan de periferie van beide invloedssferen werd wel degelijk bloedig gestreden. Conflicten in Korea, Cambodja en Vietnam eisten miljoenen slachtoffers. Van Rossem schetst in dit college de historische ontwikkelingen en laat zien hoe wij de Koude Oorlog na het ineenstorten van de Sovjet-Unie zijn gaan beschouwen. Met aandacht voor de wapenwedloop, de Cubaanse crisis en de vraag hoe de ideologische tweedeling van de wereld zo snel kon ontstaan en ook net zo plotseling weer kon verdwijnen.

Inhoud

College 1
H1. De situatie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog
H2. Het begin van het einde van de samenwerking tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie

College 2
H3. Het begin van de Koude Oorlog
H4. De invloed van de Koreaanse oorlog en de jaren vijftig

College 3
H5. Kennedy en de Cubaanse crisis van oktober 1962 en de interventie in Vietnam
H6. De détente-politiek, tot de verkiezing van Jimmy Carter

College 4
H7. Van détente naar de ""nieuwe Koude Oorlog""
H8. Het einde van de Koude Oorlog

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 9 november 2015
ISBN 9789085309918
Taal Nederlands
Speelduur 4u 4m 19s
Bestandsgrootte 140 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'In dit hoorcollege geeft de Utrechtse historicus Maarten van Rossem een helder overzicht van de Koude Oorlog, de decennialange intense vijandschap tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie (1947 - 1991). Van Rossem tekende eerder ook al voor de cd's over Amerika en Hitler. Dit nieuwe hoorcollege bestaat uit acht hoofdstukken, vanaf de situatie eind Tweede Wereldoorlog, toen de beide overwinnaars het niet eens konden worden over de nieuwe orde in Europa.
Objectieve en subjectieve factoren veroorzaakten de ijzige sfeer. Vervolgens bespreekt Van Rossem onder meer de Trumandoctrine, de Korea-oorlog, de Duitse kwestie, de Cuba-crisis en Vietnam. De détentepolitiek van de jaren zeventig eindigde door een nieuwe Koude Oorlog, met als 'topics' de Russische inval in Afghanistan en de kruisrakettenkwestie. Ten slotte werd door Gorbatsjov en Reagan eind jaren tachtig de Koude Oorlog begraven; het communisme implodeerde. Dankzij Van Rossems kwinkslagen en (zelf)spot is het college zeer levendig en onderhoudend; hij is accuraat en ter zake, en houdt zijn persoonlijke visies niet geheim.' - Dr. J.L.G. van Oudheusden, Biblion

Over de auteur
Photo Maarten van Rossem
Maarten van Rossem

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Toon aanbod