Luistervoorbeeld

Evoluerend Heelal

Een hoorcollege over de levensloop van de kosmos
Auteur Govert Schilling
Voorlezer Govert Schilling
Speelduur 2u 2m 36s
€ 15,00

Beschrijving

In deze poëtische vertelling over de sterrenkunde behandelt Govert Schilling de levensloop van ons heelal. Hoe is het zover gekomen dat wij bestaan, dat planeten geboren worden en sterren sterven? Vanaf het prille begin vlak na de oerknal neemt Schilling u mee op een fascinerende reis door de evolutie van de kosmos.

Inhoud

College 1
H1. De geboorte van het heelal
H2. De heerschappij van de zwaartekracht
H3. Het ontstaan en de levensloop van sterren

College 2
H4. De evolutie van het zonnestelsel
H5. De toekomst van zon en aarde
H6. Het einde van het heelal

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 18 november 2015
ISBN 9789085309970
Taal Nederlands
Speelduur 2u 2m 36s
Bestandsgrootte 59 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Schilling neemt je vanaf het prille begin vlak na de oerknal mee op een fascinerende reis door de evolutie van de kosmos." (Mens & Wetenschap)

"Je kunt ernaar luisteren op loze momenten: als afleiding tijdens een lange vliegreis, om de ergernis te verdrijven in een lange file, als medicijn tegen verveling gedurende de dagelijkse treinrit naar het werk. In elk geval dwing je jezelf tot pure hersengymnastiek. De 'wetenschaps-cd's' zijn een hulpmiddel om te blijven leren, een vorm van education permanente zonder de verplichting van tentamens of examens." (Brabants Dagblad)

"Net als vele anderen kijk ik 's avonds bij heldere nacht regelmatig gefascineerd naar de 'oneindige' sterrenlucht. Gewapend met een sterrenkaart, kan ik inmiddels behoorlijk wat sterrenbeelden herkennen, waarbij het sterrenbeeld Orion mijn onbetwiste favoriet is. Kijkend naar de sterren wist ik al dat ze op grote afstand van de aarde staan, maar hoever... daar kon ik me absoluut geen voorstelling van maken. Govert Schilling slaagt er met zijn lezing Evoluerend heelal in om mij in begrijpelijke taal uit te leggen hoe het heelal, de sterrenstelsels, sterren en planeten ontstaan zijn. Hoe door de zwaartekracht in het midden van sterren kernfusie plaatsvindt, waardoor uit waterstof en helium uiteindelijk alle andere stoffen (zijn) ontstaan en hoe het mogelijk is dat daar leven uit voort gekomen is. Aan de hand van de linker-bovenster in het sterrenbeeld Orion (die je met het blote oog kunt waarnemen) legt hij uit wat tijd en afstand in het heelal betekenen. Deze ster staat op het punt te exploderen, al moet je dat wel met de sterrenkundige korrel zout nemen. Op het punt staan betekent in dit geval binnen 1 miljoen jaar en het licht van deze explosie doet er 500 jaar over om onze aarde te bereiken. Als de ster in het jaar 1700 is geëxplodeerd dan zien wij dat in het jaar 2200. Dan heb je het alleen nog maar over een ster in ons 'eigen' sterrenstelsel, terwijl er miljarden sterrenstelsels zijn, zodat 'oneindig' nog omvattender is dan ik me kan voorstellen. Na het horen van al die interessante informatie vraag ik me af: 'Hoe is het mogelijk dat wij mensen zo ongelooflijk egocentrisch zijn, terwijl we maar een speldenprikje in de evolutie van het heelal zijn?'" (Mariëlle Landman)

"De lezing door Govert Schilling is een feest om naar te luisteren: in heldere, overdachte bewoordingen klinkt het enthousiasme van hemzelf door. Mij trof vooral de kristalheldere uitleg die hij geeft over behoorlijk complexe zaken als de kosmos en bijvoorbeeld de werking van de sterren en 'onze' zon. In de lezing zelf zit een heel logische opbouw. Alleszins een aanrader!" (Marcel Berkien)

Over de auteur
Photo Govert Schilling
Govert Schilling

Govert Schilling (1956) is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Daarnaast publiceerde hij rond de dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waaronder De Kosmos in een notendop en Wat was er voor de oerknal? In 2002 ontving hij de Eureka!-oeuvreprijs voor zijn werk op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap. Regelmatig geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie.

In 2007 werd planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie. Kijk voor meer informatie over sterrenkunde op www.allesoversterrenkunde.nl.

Toon aanbod