Luistervoorbeeld

Amerika

Een hoorcollege moderne geschiedenis van de V.S.
Auteur Maarten van Rossem
Spreker Maarten van Rossem
Speelduur 2u 40m 45s
€ 22,00

Beschrijving

In zijn hoorcollege over de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika zet Maarten van Rossem op humoristische wijze de ontwikkeling van de V.S. in de 20e eeuw uiteen. In een hoorcollege van zes hoofdstukken rijgt Van Rossem moeiteloos verschillende onderwerpen als de emancipatie van de zwarte burgerbevolking, de New Deal en de Koude Oorlog aaneen. Een boeiende reis door de geschiedenis van de enige overgebleven supermacht.

Inhoud

College 1
H1. De positie van de V.S. in de wereld in de loop van de 20ste eeuw
H2. Hoe exceptioneel zijn de V.S. als natie?

College 2
H3. De periode van de Koude Oorlog
H4. De emancipatie van de zwarten

College 3
H5. De New Deal en de normalisering van de federale overheid
H6. De conservatieve Revolutie

Details

ImprintHome Academy
UitgeverHome Academy Publishers B.V.
Publicatiedatum 9 november 2015
ISBN 9789085309994
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 2u 40m 45s
Bestandsgrootte 161 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Hoorcolleges op audio-cd zijn geen nieuw fenomeen en zeker ook niet zo saai als vaak gedacht wordt. Tenminste, niet als je de nieuwste opnamen van Maarten van Rossem beluistert. Dé Amerika-kenner van ons land is altijd wel goed voor een paar leuke en opmerkelijke uitspraken. En ditmaal gebeurt dat dus niet in Barend Er Van Dorp of Nova, maar is een collegezaal in Utrecht het decor. Ideale mogelijkheid voor mensen die op de fiets, in de trein, de auto of gewoon thuis op de bank hun kennis over De Verenigde Staten eens willen bijspijkeren.

Want wist je bijvoorbeeld dat het nog maar zeer de vraag is of Amerika over honderd jaar nog steeds de machtigste natie van de wereld is op zowel militair, technologisch als op enter-tainment-gebied? Van Rossem denkt in ieder geval van niet en legt uit waarom. Daarnaast laat de hoogleraar in ruim tweeenhalf uur zaken als de Koude Oorlog, de positie van de zwarte bevolking, de New Deal en de conservatieve revolutie aan bod komen. Zo nu en dan dwaalt hij iets teveel af naar zaken die er niet toe doen, maar ondanks dat zijn de zes hoofdstukken op de drie cd'tjes allemaal de revue gepasseerd zonder dat je er erg in hebt. Grote kans datje de historische reis door de geschiedenis van de enige overgebleven supermacht nog een keertje wilt beluisteren. Gewoon doen.' - John van Schagen, Metro

'Geschiedenis vanuit de luie stoel

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar weinig vrije tijd hebben, is een oplossing gevonden door de in november 2003 opgerichte Home Academy. Die brengt lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen uit op CD.

'Ik had eerlijk gezegd nog nooit van zoiets gehoord,' vertelt emeritus hoogleraar geschiedenis Von der Dunk. 'Maar ik kan heel goed begrijpen waarom dit zou kunnen aanslaan. Een levende stem geeft aan een verhaal een heel eigen accent, dat ontbreekt in een geschreven artikel. En omdat de onderwerpen zo breed zijn gekozen, daarom zijn ze vooral voor niet-historici erg leuk. Colleges op universiteiten zijn natuurlijk altijd erg specialistisch.'' - Historisch Nieuwsblad


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Maarten van Rossem

Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Toon aanbod