Luistervoorbeeld

Geschiedenis van de filosofie

Auteur René Gude
Spreker René Gude
Speelduur 4u 44m 36s
€ 37,45

Beschrijving

Filosofie is het verlangen naar wijsheid en wijsheid is niets anders dan kennis waar je iets mee kunt. De geschiedenis van de filosofie heeft een goudmijn aan inzichten opgeleverd, van de meest alledaagse levenswijsheden tot eeuwige, onveranderlijke ideeën. René Gude, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISvW) en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, brengt i.s.m. Filosofie Magazine alle bekende en minder bekende denkers bijeen op dit unieke luisterboek. Met dit college haalt u een complete basisopleiding Geschiedenis van de Filosofie direct naar uw huiskamer. Inhoud Filosofie in de Oudheid Introductie: wat is filosofie? Waar, wanneer en waarom is filosofie tot ontwikkeling gekomen? De drie basiskennisgebieden van de filosofie De Fysica: Thales van Milete Andere natuurfilosofen De Logica: Heraclitus en Parmenides De fundamentele tegenstelling: rationalisme en empirisme De Sofisten De Ethiek: Socrates Plato Aristoteles De Hellenistische periode De Stoa Geloof en rede uit de Middeleeuwen en Renaissance Filosofie op de drempel van de Middeleeuwen De aanloop naar de Middeleeuwen Het christendom neemt het over van de filosofie Het succeselement van de christelijke filosofie Het kloosterleven en het belang van tijd Van 1000 tot 1200: opkomst van steden en universiteiten Van 1200 tot 1400: terugkeer van de ideëen van Aristotoles Anselmus en Thomas van Aquino Van 1400 tot 1800: Renaissance Erasmus Macchiavelli en Montaigne De opmars van de maakbaarheidsgedachte Moderne filosofie en Verlichting uit de 17e en 18e eeuw Inleiding zeventiende eeuw Het mechanistische model in wetenschap en ethiek Bezwaren tegen het wiskundige model René Descartes Thomas Hobbes John Locke Spinoza Leibniz De achttiende eeuw Rousseau David Hume Van Rousseau en Hume naar Kant en de negentiende eeuw De 19e eeuw, Vooruitgang en tegengeluiden Inleiding negentiende eeuw Immanuel Kant Van Kant naar Hegel Hegel en Marx Het positivisme van Comte en J.S. Mill Schopenhauer Soren Kierkegaard Friedrich Nietzsche Met Nietzsche de negentiende eeuw uit 20e eeuwse en hedendaagse filosofie Inleiding twintigste eeuw De Wiener Kreis Karl Popper Thomas Kuhn Wittgenstein Fenomenologie Heidegger en Habermas Het existentialisme van Sartre en De Beauvoir Het structuralisme van Foucault Het deconstructivisme van Derrida en Lyotard De filosofie op de drempel van de eenentwintigste eeuw Martha Nussbaum Giorgio Agamben Peter Sloterdijk en de hedendaagse filosofie

Details

ImprintVeen Media
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 30 november 2012
ISBN 9789085713579
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 4u 44m 36s
Bestandsgrootte 224 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo René Gude

René Gude (1957-2015) studeerde filosofie in Amsterdam en Utrecht. Ooit, een jaar of dertig geleden, was hij werkzaam als conciërge op de ISVW en werd uiteindelijk directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Tot 2001 was hij hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. Hij is de hoofddocent van de Basisopleiding Geschiedenis van de Filosofie geweest en gaf vele cursussen organisatiefilosofie. Zijn passie voor filosofie richtte zich vooral op de oude Grieken en Immanuel Kant, maar in feite las hij alles wat zich filosofie mag noemen.

Naast talloze artikelen voor Filosofie Magazine, Trouw (René was lid van het Filosofisch Elftal van de Trouw), NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer, verschenen van zijn hand onder andere de publikaties Leven in de risicosamenleving (2001) en De morele staat van Nederland (2006).

Toon aanbod